Blog

3 tips om niet weg te kwijnen als thuiswerker

Van keuze naar verplichting; een ode aan de thuiswerker. De één praat de oren van de kat plat, de ander snakt naar een moment alleen. Wat jouw situatie ook is; thuiswerken heeft effect op iedereen. Hoe zorg je als thuiswerker dat je niet wegkwijnt? Deze 3 tips helpen je de dag door!

Auteur: Nick Corpel

Datum: 16.03.2021

16 maart; dag van de thuiswerker

Een jaar geleden hebben velen van ons de bekende kantoortuin in moeten ruilen voor een thuiswerkplek. En om heel eerlijk te zijn; ook jij deed toen vast een klein vreugdedansje. Geen tijd verspillen in de file, meer tijd om te sporten, minder oppas nodig en eindelijk eens tijd om dat recept uit het nieuwe kookboek uit te proberen... Vol goede moed incasseerden we met z'n allen de nieuwe werkelijkheid. Niks mis mee! Ondertussen zijn we een jaar verder en is jouw vrije tijd buiten beperkt tot 21.00 uur. Welk effect heeft dat op jouw situatie? Ik deel mijn ervaring en geef je 3 tips om ervoor te zorgen dat jij als thuiswerker niet wegkwijnt.

Keuze versus verplichting

Waar velen van jullie snakken naar een moment alleen omdat je al maanden op elkaars lip zit, hunkeren andere alleenwonende collega's weer naar een dag onder de mensen. Wat maakt het verschil tussen het gevoel van eindelijk lekker rustig kunnen werken en dat van je moederziel alleen voelen achter je laptop?

Volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Toon Taris hangt dit effect niet zozeer samen met het daadwerkelijke thuiswerken, maar komt dit verschil met name voort uit een psychologisch effect. De verschuiving bij het thuiswerken van een keuze naar een verplicht element heeft duidelijk invloed op ons mentale welzijn.

Daarnaast is de effectiviteit van het thuiswerken weer afhankelijk van veel verschillende factoren. Zaken als de aard van het werk, inrichting van een ruimte, betrokkenheid, gezinssamenstelling, leeftijd, beweging, de persconferenties en zelfs het weer beïnvloeden jouw productiviteit en werkgeluk. 

Tip 1: Neem een rustmomentje

Het is belangrijk om niet over de kop te vliegen als je thuis werkt. Daarom is het noodzakelijk dat je af en toe even een rustmoment neemt. Pak wat te drinken, haal buiten een frisse neus of lees een stukje uit een boek om je kennis te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het e-book ‘Proactieve sales’. Een boek dat salesprofessionals helpt van reactief naar proactief te gaan. Download dit e-book direct hieronder. 

Door deze kleine pauze tussendoor ben je weer helemaal opgeladen en gemotiveerd om de dag te vervolgen.  

Download het e-book 'Proactieve sales' gratis

Haal alles eruit wat erin zit!

Tip 2: Digitaal bakkie koffie

Het is meer dan logisch dat we het sociale contact met onze collega’s missen. Van het halen van een cappuccino in de ochtend tot het vieren van successen als een team, alles gaat op het moment digitaal. Nu kan dit natuurlijk ook heel leuk zijn! Zo kan je ervoor kiezen om met een collega wekelijks een digitaal koffiemomentje in te plannen of binnen het bedrijf de koffie afspraken te laten rouleren. Zo blijf je mooi op de hoogte van de avonturen en ontwikkelingen van jouw team! Ook is het altijd mogelijk om een digitaal 'bakkie koffie' te drinken met een van onze DOOR-trainers voor een gratis inspiratiegesprek.    

Videocall

Tip 3: Sportief begin (of einde) van je dag

Niks is belangrijker dan een goed evenwicht tussen werk en gezond leven. Helaas zijn op dit moment veel sportfaciliteiten gesloten door het coronavirus. Maar wat blijkt; ook zonder die personal trainer kun jij fit blijven! Er zijn honderden verschillende alternatieven bedacht om, in de buitenlucht, actief bezig te zijn. Zo vind je in deze blog van DOOR-trainer Bob van den Heuvel maar liefst 11 workouts om jouw conditie op peil te houden. 

De welbekende app ‘Ommetje’ is ook een inspirerend voorbeeld. In samenwerking met de hersenstichting ga je de uitdaging met jouw collega’s aan. Met een minimum van 20 minuten per dag word je uitgedaagd een verfrissende wandeling te maken. Heerlijk de ochtend mee te starten of om aan het einde van de dag stoom af te blazen.

Mijn ervaring?!

Als content creator of lid van een creatieve branche is thuiswerken toch een stuk lastiger. Dat was ook meteen mijn gedachte toen de lockdown vorig jaar definitief ingezet werd. Uit mijn ervaring en kennis stond ik elke dag op locatie en was thuiswerken eigenlijk niet aan de orde. Toch was het een eis vanuit de overheid om de verspreiding van het virus te stoppen. Eerst was ik het er niet helemaal mee eens, maar toen ik eenmaal een aantal weken thuis gewerkt had, beviel dat enorm. De vrijheid van op tijd kunnen beginnen, niet hoeven te reizen en tussendoor eens een was te kunnen draaien was voor mij een uitkomst. Gelukkig woon ik samen met mijn vriendin, die ook thuis werkt. Zo ondersteunen we elkaar waar nodig en zijn we elkaars aanspreekpunt door de dag heen. Ik denk dat als we straks weer allemaal naar kantoor toe mogen dat het enorm onwennig zal zijn voor velen, waaronder voor mijzelf. Tot die tijd vind ik het helemaal geen probleem om vanuit huis mijn ding te kunnen doen.

Of we nu in de toekomst allemaal meer thuis blijven werken of massaal weer terugkeren naar de vertrouwde kantoren; we hebben zeker laten zien dat het mogelijk is om vanuit huis ons werk voort te zetten. We zijn trots op alle thuiswerkers!