Blog

Effectief online training geven? Dat kan!

Er vond een grote verandering plaats in 2020 voor alle DOOR trainers. Corona heeft veel roet in het eten gegooid, maar gaf ook nieuwe kansen. Zo moesten alle trainers hun trainingen online gaan vorm geven. Benieuwd hoe Jordy zijn online trainingen effectief maakt? Lees deze blog snel verder.

Auteur: Jordy van Leeuwen

Datum: 07.12.2023

Hoe online trainen jouw training effectiever maakt

Sinds de Coronapandemie zijn steeds meer zaken die vroeger offline gebeurden online gegaan. Dat geldt niet alleen voor vergaderingen of tentamens, ook trainingen werden achter de computer gegeven. Nu deze tijd gelukkig achter ons ligt, hoeven we echter wat trainen betreft zeker niet van online af te stappen. In deze blog leg ik uit welke mogelijkheden online trainen toevoegt aan mijn trainingsmethode en hoe het helpt om jouw ambitie te bereiken!

De harde lessen van trainen tijdens de Coronapandemie

Toen de Coronapandemie in 2020 in al zijn hevigheid losbarstte, moest ieder mogelijk wiel plotseling opnieuw uitgevonden worden. Zo ook in mijn dagelijkse werkelijkheid als trainer. Trainingen werden achter een scherm gegeven en dat leverde in eerste instantie een hoop uitdagingen op. Het werd als minder goed dan the real thing ervaren, omdat je interactie moest organiseren zonder dat je in dezelfde fysieke ruimte was. Hoe een opmerking viel, wat iemands houding was of hoe geconcentreerd iemand nou werkelijk was; het was allemaal moeilijk te peilen. Maar ik zag ook de mogelijkheden voor de lange termijn, als we weer ‘live’ mochten trainen. En die lessen breng ik nu in de praktijk en zorgen voor een effectievere manier om bestendige gedragsverandering in jouw team teweeg te brengen.

Voorbereiden op een toekomst met steeds meer online interactie

Voor mij is ook een manier om met de tijd mee te gaan. Corona heeft daarbij veel versneld; we zijn het steeds normaler gaan vinden om zaken online en online zaken te doen. Het is dan ook goed om jezelf én je medewerkers daarop voor te bereiden door nu al op zoek te gaan naar de manieren waarop online interactie jouw bedrijf verder helpt. Online trainen is daarbij niet alleen een vorm om te leren te vergemakkelijken, maar ook een doel op zich. En dat is ook hoe ik naar deze vorm van training en naar nieuwe technieken kijk; ik ben gek op leren, altijd op zoek naar manieren om mezelf te ontwikkelen en op zoek naar manieren om voor jou efficiënter en beter te werken!

Effectief online leidinggeven?

Meer informatie

Efficiëntie en effectiviteit

Uiteindelijk is het doel van trainen toch dat je in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaat bereikt. Want hoezeer een training ook gaat over persoonlijke ontwikkeling en het op lange termijn beter uitvoeren van iemands werk; je wilt je medewerkers zo weinig mogelijk missen op de werkvloer. Of zo veel mogelijk tijd besteden aan jouw bedrijf en jouw klanten. Het is daarom belangrijk om als trainer zo efficiënt mogelijk om te gaan met tijd en energie die deelnemers bieden. En dat is waar voor mij een online trainingscomponent om de hoek komt kijken. Want in plaats van één fysieke bijeenkomst per kwartaal, biedt de toevoeging van online trainen de mogelijkheid om elkaar vaker te spreken tussen fysieke trainingen door. Ook nog tegen een kleinere tijdsinvestering, want deze online trainingen zijn vaak korter en hebben uiteraard geen reistijd. En zo houd ik de stof top-of-mind, wat de training effectiever maakt!

De praktijk

Wat voegt online toe aan jouw training? Ik zie online trainingsvormen vooral als een toevoeging aan de fysieke trainingen die ik geef. Het is en-en: een manier om een trainingscyclus meer body te geven. Het is daarmee ook onderdeel van het maatwerk dat we doorlopen op weg naar nieuwe inzichten, gedragsverandering en daardoor: resultaten. Dat kan zijn door informatie te delen via blogs of video’s, maar het kan ook door praktijkgerichte online trainingen zijn. In dit schema zie je hoe ik online trainingsvormen toevoeg aan jouw maatwerktraining.

De opdrachten of bijeenkomsten die ik geef, gaan altijd uit van jouw persoonlijke situatie en jouw weerstandsniveau. Daar pas ik de stof, de voorbeelden en de feedback op aan. Daarnaast biedt een online bijeenkomst de mogelijkheid om samen te sparren over je eigen en elkaars uitdagingen. En altijd vanuit een veilige situatie, want iedereen zit toch achter zijn eigen scherm.

Trainer
Jordy van Leeuwen
Succes is niet definitief, falen is niet fataal: het is de moed om door te gaan die telt.