Blog

Sales & Covid-19

De nieuwe realiteit heeft zich aangediend. Het betekent nog al wat voor jou als sales medewerker, accountmanager of verkoper. Het is niet makkelijk. Maar, het kan je ook een hoop brengen. Je leest hier 8 tips hoe jij deze corona en Covid-19 crisis als verkoper door komt.

Auteur: Joost van der Weijden & Joost Riphagen

Datum: 22.03.2020

8 tips om als accountmanager de coronacrisis te overleven

  • Kom elke dag in je ritme

Jij leeft als sales professional, accountmanager of sales director voor jouw klanten. Jouw contacten met mensen zorgen dat je dagelijks met enthousiasme uit je bed komt. In jouw routine van vroeg op, in de auto in de file, bakje koffie van de Starbucks en veel gesprekken komt nu verandering.

Op zich is het best wel eens goed om zo te werken aan jouw creativiteit en flexibiliteit, maar die 'good old' routine heeft ook een functie. Het zorgt ervoor dat je energie overhoudt om over belangrijke zaken na te denken. Zorg er dus voor dat je in deze nieuwe realiteit, veroorzaakt door COVID-19, snel een nieuwe routine ontwikkelt. 

Trap bijvoorbeeld iedere ochtend samen met jouw salesteam de dag online af. Doe dat vroeg genoeg om nog lekker wat aan je dag te hebben en laat genoeg tijd over om thuis de kids aandacht te geven of je ochtend work-out te voltooien. Doe hetzelfde aan het eind van de dag om terug te kijken met elkaar op de dag.

Doordat je de randen van de dag zo invult, komt de tijd daartussenin beschikbaar voor jouw activiteiten. Zo blijf je goed in jouw verkoop- en werkritme of routine.

Ps. Kleed je ook gewoon iedere dag aan alsof je naar klanten toe gaat, ondanks COVID-19. Zo kom je goed voor de dag achter jouw webcam. Je zorgt er ook voor dat je in je werk ‘flow’ komt en haalt zo meer uit je dag! Meer van dit soort praktische tips over thuiswerken lees je ook terug in de 'Corona-Crisis-kit' 😃. 

  • Geef klanten ‘onbezoldigd’ aandacht en werk aan relaties 

Sales is mensenwerk. Dat is niets nieuws. Op het moment dat er onzekerheid bij mensen ontstaat (zoals tijdens deze coronacrisis), dan is het aan jou als accountmanager of verkoper om jouw relaties vertrouwen te geven. Aandacht komt daarbij op nummer één.

Alles doen wat binnen jouw macht ligt is twee. Je kent ongetwijfeld het denken achter de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Door een crisis als deze kom je al snel in de verleiding om je van alles aan te trekken.

De hele dag op nos.nl kijken naar het laatste nieuws over COVID-19, de interne nieuwsportal in de gaten houden of juist het journaal de hele dag aan. En je overal mee bemoeien. Natuurlijk zijn die zaken heel belangrijk, vooral ook als het om corona gaat, maar bepaal vooral ook iedere dag waar jij echt zelf invloed op hebt. En plan daar concreet de tijd voor in.

Jij hebt als accountmanager invloed op de aandacht die jij aan je relaties geeft. Jij hebt invloed om afspraken te maken met de operationele afdeling of financiële afdeling over gepaste maatregelen om relaties te helpen. Jij hebt invloed op het aanreiken van creatieve ideeën om jouw relaties door deze coronacrisis heen te helpen.

Bepaal dus dagelijks welke relaties jij extra aandacht geeft en plan het in. Niet om nu te gaan hardsellen. Wel om jouw relaties te helpen!

  • Stof het ouderwets bellen & afspraken maken af

Netwerken en mensen ontmoeten op beurzen en evenementen kan niet meer door COVID-19.

Ben jij één van die schaarse verkopers die nog wel eens gaat ‘cold canvassen’, dat is nu ook niet aan te raden. Nu zit je thuis en ben je misschien wel weer aangewezen op het ouderwets telefonisch afspraken maken of acquireren.

Heb je dat al een tijd niet meer gedaan? Dan kunnen de tips in de blog 'Afspraken maken; koud kunstje of koude kermis?' van DOOR-collega Joey Brouns je ongetwijfeld helpen.

Ga vooral niet in het lukraak bellen, maar stem jouw boodschap af op wat mensen willen en nodig hebben. Doe er onderzoek naar en maak écht persoonlijk contact. Is deze crisistijd weer voorbij? Stop er dan niet mee, maar blijf continue aandacht besteden aan jouw relaties. Daar win je op de lange termijn veel mee!

Nog meer tips om als accountmanager de corona crisis door te komen...

  • Doe iets extra’s

Heb je tijd over door de coronacrisis? Lees dan in deze dagen eens het boek ‘Proactieve sales’. Je leest daar hoe jij als sales van reactief naar proactief kunt gaan. Het boek is het resultaat van een lange samenwerking tussen AFAS Software en DOOR en geschreven door DOOR CEO Joost Riphagen samen met de commercieel directeur van AFAS; Bernard-Paul Hakkenberg.

Alleen kwaliteit leveren (jouw voorstellen op tijd uitbrengen en voorzien van de juiste producten) en dat op een vriendelijke manier doen, is nu niet genoeg. Je zult een stapje extra mogen zetten, jouw relaties ongevraagd mogen helpen. Dit wordt ook wel ‘klantgerichtheid’ genoemd.

Richt je aanpak de komende maanden op die klantgerichtheid. Breng de belangrijkste stakeholders bij jouw klanten in kaart en neem nu de tijd om iets extra’s te doen, om corona samen het hoofd te bieden.

Wil jij hier graag eens over nadenken? Plan dan een Lunch&Learn in samen met een DOOR-coach in bijvoorbeeld Teams of Zoom en je krijgt allerlei praktische ideeën aangereikt.

  • Focus!

Bij veel mensen is het nu overleven door de situatie met COVID-19. Wanneer jij dan vrolijk aan komt met jouw diensten, vang je waarschijnlijk vaak bot. Breng bij die relaties dus vooral aandacht, vertrouwen, ideeën en manieren om samen door deze tijd heen te komen.

Maar er zijn ook sectoren waar jouw diensten extra van toepassing zijn, ondanks corona. Focus daar dus op.

Bedenk samen in jouw sales team eens, wat nu juist díe sectoren zijn waar je wel impact kunt maken en waar jouw producten en diensten (tegen een faire beloning) wél heel erg gewenst zijn. Echt ze zijn er, je moet soms alleen wat beter zoeken.

Kortom, je kunt nu best een restaurant benaderen als je een website bouwer bent om zijn thuis-bestel-orders goed te stroomlijnen. Daar de hoofdprijs voor rekenen lijkt niet handig. Juist nu in die relatie investeren om richting de toekomst goed zaken te doen, dat is misschien wel een juiste focus!

  • Word een pro in online werken

Ja, je zit meer thuis. En ja, je werkt waarschijnlijk veel meer online door het coronavirus. Natuurlijk ben je dan aan de slag om te werken aan jouw LinkedIn. Kijk bijvoorbeeld eens op deze link om wat meer informatie terug te vinden hoe je dit kunt doen.

Maak daarnaast gebruik van deze tijd om online sales volledig in de vingers te krijgen. Start met het inrichten van een eigen sales werkplek bij jou thuis.

Werk het liefst aan een tafel die in hoogte verstelbaar is of die hoog is. Je kunt zo staand en zittend werken. Staand is handig als je online gesprekken voert of presentaties geeft. Je komt dan namelijk veel sprankelender over.

Oefen daarnaast samen met jouw collega’s hoe het platform werkt dat jij gebruikt. Hebben jullie nog geen platform? Dit zijn voorbeelden die je kunt gebruiken; Zoom, Skype, Teams, Vidyo, Hangouts, Facetime, Whatsapp en noem er zo nog maar een paar op.

Zorg er altijd voor dat je een duidelijke agenda voorbereidt en deze ook op het scherm kunt laten zien. Zo leid jij jouw klant goed door het gesprek heen!

  • Werken aan voorstellen; nieuwe dingen

Het is de tijd om jezelf als commercieel medewerker door te ontwikkelen. Begin bijvoorbeeld eens door de website van je eigen organisatie of de eigen product brochures flink door te nemen. Grote kans dat je dingen leest, die je voor de coronacrisis nog niet wist.

Vergroot daarnaast jouw vaardigheden. Werk bijvoorbeeld eens aan de doorontwikkeling van jouw voorstellen (want nu nog voorstellen in een word kladje versturen kan toch echt niet meer 😉).

Werk aan de referenties die passen bij jouw klanten van nu en neem bijvoorbeeld de tijd om nog eens wat nieuwe referentverhalen toe te voegen aan voorstellen.

Misschien kun je ook wat uit proberen in Canva om zelf wat mooie visuals toe te voegen aan jouw voorstellen (als jouw marketingafdeling dat niet voor je doet).

  • Lunchen met klanten (of collega’s)

Mensen zijn en blijven sociale dieren, kijk maar naar hoe lastig we het met z’n allen vinden om 1,5 meter afstand te houden… 150 centimeter is ook best ver 😉.

Nu dat je toch overtuigd bent van het online werken, is het natuurlijk wel fijn om geregeld contact te houden met je collega’s of relaties. Plan daarom iedere dag een gezamenlijke lunch in.

Pak je boterham erbij, zet je Teams of Zoom open en eet samen wat. Deel de zorgen, de successen en de ervaringen van de dag. Zo blijf jij gemotiveerd en ben jij klaar om van de periode na deze coronacrisis (hoe die er ook komt uit te zien) een succes te maken.

Vraag inspiratiegesprek aan
Contact