Blog

Tips voor thuiswerken door COVID19

Daar ga je dan! Thuis aan het werk met de boodschap: ‘we gaan zoveel mogelijk online op pakken wat we eerst offline deden’. Voor de één is het Skype even afstoffen en een klik op ‘wachtwoord vergeten’. Voor de ander is het thuiswerken allang niet meer weg te denken.

Auteur: Kim Romme

Datum: 16.03.2020

Hoe dan ook, online is tóch anders dan offline

Deze blog geeft je tips om jezelf scherp te houden, zonder gevoel van sociaal isolement en het online (samen-) werken met jouw collega’s zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tips:

  • Communicatie is key

Elkaar even letterlijk uit het oog verliezen? Een grote kans dat dit gebeurt nu het dagelijks fysieke contact met collega’s uitblijft. Houd elkaar daarom scherp door meerdere keren een kort overleg in te plannen via telefoon of een videocall. Een ideale manier om efficiënt te blijven communiceren bij thuiswerken. Liever 5 tot 10 minuten per dag dan enkel communiceren via e-mail of chatsessies. Hoe meer je van elkaar ziet, hoe meer je verbaal en non-verbaal van elkaar op de hoogte blijft.

  • Rust en Regelmaat

Het kan onbelangrijk lijken, maar hoe de samenstelling van je dag eruit ziet en met welke taken je de dag begint, heeft een grote invloed op je energieniveau. Probeer (zelfs als het maar voor een paar weken is) routine te creëren die je helpt om je dag productief door te komen. Daar motiveer je niet alleen jezelf mee, maar ook je collega’s aangezien velen van ons prettiger werken als we een ritme hebben. Vergeet naast het structureren van werkzaamheden ook niet om juist een aantal rustmomenten voor jezelf in te plannen nu je de lunch met jouw collega’s moet missen. Het gevaar van de hele dag doorbuffelen ligt al snel op de loer, wat de kwaliteit van je werk uiteindelijk niet ten goede zal komen. Je kunt natuurlijk ook tijdens de lunch even in’zoomen’ bij elkaar 😉.

  • Maak spelregels

Ieder zijn of haar routine is weer anders. Maak daarom duidelijke onderlinge spelregels met elkaar om misverstanden te voorkomen. Denk hierbij aan afspraken omtrent werktijden, beschikbaarheid, maar ook over bijvoorbeeld communicatie en het gebruik van tools. Meer tips over het gebruik van tools voor online (samen-) werken lees je in de blog ‘Online doorwerken’ van collega Joost Riphagen.

  • Werkbare omgeving

Werken vanuit huis klinkt voor de één als muziek in de oren. Maar de ander hoort vooral de herrie van alles in en rondom het huis. Bepaal voor jezelf wat jij nodig hebt om productief te kunnen zijn. Wist je dat je een 1:1 gesprek ook beide wandelend kunt doen vanaf andere locaties? Dit geeft je ook de ruimte om eens anders na te denken over werk.

  • Zorg goed voor jezelf én elkaar

Mensen vinden het fijn als ze het gevoel hebben dat anderen bereid zijn om hen te helpen. Heb je een collega die alleen buiten kantoortijden de rust heeft om te overleggen, pas je dan een keertje aan. Help elkaar waar mogelijk en zorg natuurlijk ook goed voor jezelf door op tijd rust en ontspanning te zoeken.

  • Benut de tijd die je ‘over’ hebt

Maak gebruik van de extra tijd die je hebt door het thuiswerken en start de dag eens met een frisse wandeling in plaats van in de ochtendspits. Stel daarnaast een lijstje op met to-do’s die al langer liggen, daar kun je nu de nodige aandacht aan besteden. Denk aan je gezondheid en daag jezelf en jouw collega’s uit om afgezonderd toch met elkaar in beweging te blijven. Bekijk in onderstaande video hoe wij van DOOR hier werk van maken! Dat is een feestje.