Blog

Als het straks weer normaal is…

Dagelijks vliegen tientallen geweldige initiatieven voorbij. Hulde voor al deze prachtige berichten en acties! De vraag die je misschien bekruipt is: ‘Waarom kan het nu wel?’. Trainer Bob van den Heuvel schreef er een blog over en roept op om die initiatieven vast te houden.

Auteur: Bob van den Heuvel

Datum: 26.03.2020

Leren van deze nieuwe werkelijkheid

Dagelijks zie ik tientallen geweldige initiatieven en voorbeelden voorbij komen via social media kanalen. Buren die boodschappen doen voor een ander. Collega’s die elkaar lieve berichten sturen. Medewerkers die bosjes bloemen krijgen vanuit hun werkgever. Bedrijven die zich op allerlei manieren inzetten om te helpen. Mensen die (online met elkaar) aan het sporten zijn. Waardering die naar elkaar toe wordt uitgesproken. Beroepsgroepen die in het zonnetje worden gezet voor het belangrijke werk wat ze verrichten en ga zo maar door. Zo hartverwarmend om dit allemaal te zien. Hulde!

Er bekruipt me ondertussen toch ook één vraag. Mijn vraag is… waarom kan het nu ineens wel? Ik wil niet al te pessimistisch zijn, maar deden we dit in onze vorige realiteit gewoon niet veel te weinig? Daar waren we toch veel te druk voor? Zouden we samen iets kunnen leren van deze nieuwe werkelijkheid? Dat - als alles straks weer ‘normaal’ is - we dan dit soort dingen blijven doen? Dat is het proberen waard, toch?!

Ik neem me in ieder geval voor dat ik ook in het ‘na-corona-tijdperk’:

 1. Minimaal 2x per week een wandeling in de natuur maak voordat ik aan het werk ga
 2. Dagelijks een collega bel om te vragen hoe het nu écht met hem/haar gaat
 3. Veel meer mijn waardering uitspreek voor alle mooie dingen die we met elkaar in het bedrijf doen
 4. Online afspraken inplan en zo minder hoef te reizen (beter voor het milieu)
 5. Twee keer per week een digitale dagstart of cooling down organiseer met de binnen- en buitendienst bij elkaar

Wat vind jij? Welke gewoontes ga jij meenemen als het straks allemaal weer ‘normaal' is?

PS. Leren van leren

Het is natuurlijk prachtig dat al die dingen gebeuren. Maar het is ook o-zo lastig om dat straks als alles waar ‘normaal’ is vast te houden. Gedrag veranderen kan moeizaam gaan, dat weten we allemaal. Maar wat kun jij doen om er voor te zorgen dat wat je je nu voorneemt, straks ook écht gaat gebeuren?

 • Doe liever één ding goed dan tien half. Kortom, wees niet te ‘hard’ voor jezelf, maar kies één ding om te doen en probeer dat er nu vast in te slijten. Nu lukt dat misschien nog makkelijker dan straks. Denk je niet?
 • Maak wat je gaat doen zo concreet mogelijk en plan het het liefst nu alvast in je agenda in. Dus als je straks in september twee keer in de week de online dagstart wilt doen, plan die dan nu vast in je agenda in.
 • Plaag jezelf ook een beetje. Zet de voornemens die je hebt bijvoorbeeld in je agenda in september, zodat tegen die tijd een pop-up omhoog komt dat je dit wilt gaan doen. Dat houdt je scherp!
 • Mensen zijn en blijven sociale dieren. Spreek dus vooral naar anderen uit wat je voornemens zijn en vraag een collega je er aan te houden of bij te helpen. De kans dat het dan lukt is zeker groter!
 • Print je voornemens uit en hang deze bijvoorbeeld aan de binnenkant van het kastje waar je tandenborstel staat. Je wordt er zo dagelijks aan herinnert. De binnenkant van de deur mag natuurlijk ook.
 • DOOR heeft voor al haar medewerkers een kleine poster gemaakt. Iedereen kan hier opschrijven wat je leert van deze crisis en wat je daarom straks nog steeds wil doen. Wil jij deze ter inspiratie ontvangen? Download de poster dan direct!

Heel veel succes om beter uit deze crisis te komen, dan dat je er in bent gegaan!