Blog

Jezelf blijven ontwikkelen: fixed en growth mindset

Elk kind wordt geboren met een growth mindset. Je ziet de wereld als een speelplaats waar alles mogelijk is! Je stapt continu uit je comfortzone, letterlijk met vallen en opstaan. Maar dan…

Auteur: Edwin

Datum: 11.01.2023

Zonde!

Een fixed mindset ontstaat pas later. Als je een negatieve ervaring meemaakt en gaat denken dat je iets niet kunt. En dat is zonde, want daarmee beperk je jouw mogelijkheden! Wil je weten hoe jij je mindset positief kunt beïnvloeden, zodat je steeds vaker de growth mindset ervaart? Lees snel verder!

 

Jouw mindset maakt het verschil!

De Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck heeft tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes gedaan. Haar conclusies heeft ze verwoord in de bestseller ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’. Haar belangrijkste conclusie? Niet alleen onze talenten en vaardigheden zorgen voor succes. Het hangt ook af van onze mindset, onze denkstijl. Ze ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset. Algemeen bekend als ‘Fixed mindset and growth mindset’.

Growth & Fixed Mindset

Fixed Mindset

Vanuit een fixed mindset is verbeteren echt een uitdaging. Gedachten die voorbij kunnen komen zijn ‘Zo ben ik nu eenmaal’ of ‘ik probeer het niet meer want de eerste keer ging het toch gelijk mis’. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met dominant gedrag van collega’s. De eerste keer lukt je dit niet tot tevredenheid. De conclusie kan dan zijn om het niet nogmaals te proberen. Vanuit een fixed mindset is je conclusie dat bij mensen die het wel lukt dit een natuurlijke gave is. Een gave die niet aan jou besteed is.

Kans bestaat dat je terecht komt in de comfortzone: het vermijden van uitdagingen, slim overkomen, en bevestiging zoeken in intelligentie, persoonlijkheid of karakter. Want je wilt niet meer het gevoel ervaren van falen, dom overkomen of afgewezen worden.

En dat is jammer! Want hierdoor beperk je jouw prestaties, leervermogen en doorontwikkeling.

Growth mindset

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!’ Wie kent de uitspraak niet? Dit is de kernachtige samenvatting van mensen met een growth mindset. Met deze mindset zie je eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen dan problemen waar je niets aan kunt veranderen.

De Growth mindset zie je bijvoorbeeld bij succesvolle ondernemers, topsporters en muzikanten en vast ook gewoon in jouw omgeving. Met deze mindset leer je van en ben je geïnspireerd door successen van anderen, ontvang en vraag je om feedback en raak je niet in de war als het even niet lukt.

Op die momenten kijk je kritisch naar jezelf, stel je heldere verbeterdoelen op en werk je hier stap voor stap naar toe.

 

En nu jij

Onbewust scan je met het lezen van deze blog jezelf vast al. ‘Waar zit ik?’ Ben ik inderdaad degene die vol voor eigen verbetering gaat, mezelf kwetsbaar durft op te stellen, heldere doelen stelt en deze ook vol overgave wil halen? Gefeliciteerd! Gewoon doorgaan.

Of, als ik eerlijk naar mezelf kijk, vind ik dit best wel spannend. Wil ik wel veranderen? Of past het me ook wel goed om het te blijven doen zoals ik het nu doe? Want dat kost me de minste energie en daarmee loop ik ook weinig risico….

Als we eerlijk zijn lopen we allemaal geregeld tegen de fixed mindset op. Als je gevraagd wordt iets te presenteren voor een grote groep (kan iemand anders dit niet doen?), als je feedback krijgt op een gevoelig onderwerp (au…) of als je gewoon even niet zo lekker in je vel zit.

Wees je ervan bewust dat juist daar waar het een beetje schuurt er ruimte voor groei zit!

 

Aan de slag

Komt bij jou regelmatig de fixed mindset om de hoek kijken? En wil je dit positief ombuigen naar de growth mindset? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Deze komen uit het onderzoek van journalist Kevin Kruse. Hij heeft meer dan 200 succesvolle toppresteerders geïnterviewd over hun mindset.

 • Wees blij met uitdagingen
  Een uitdaging is een kans om te groeien. Het is geen reden tot angst of stress. Als je een growth mindset wilt creëren dan pak je uitdagingen met beide handen aan.

 • Vraag om en leer van feedback 
  Geniet van complimenten en absorbeer verbeterfeedback. Het enige wat je hoeft te zeggen is ‘Dank je wel’. Zo stimuleer je anderen jou van feedback te blijven voorzien. Hierdoor word jij beter.

 • Houd vol
  Het kan verleidelijk zijn om bij een tegenslag te stoppen. En juist hier maak je het verschil. Bij een tegenslag schud je een keer het hoofd en ga je door. Net zolang tot het lukt!

 • Zoek inspiratie bij anderen
  Soms is het verleidelijk om met afgunst te kijken naar hoe anderen meer succes hebben dan jij. Maar laat dat je vooral niet ontmoedigen en gebruik dit soort voorbeelden als inspiratiebron. Als zij het kunnen, kun jij het ook – dát is wat mensen met een growth mindset denken.

 • Leer van je fouten
  Zelfs jij maakt fouten 😉. Accepteer deze fouten. Mensen met de juiste mindset vinden dat niet erg, zij snappen immers dat ze uit hun fouten belangrijke lessen leren.

 • Focus op jouw groeiproces
  Het risico dat je loopt bij jouw groeiproces is dat jij je focust op het eindresultaat. En daarmee loop je het risico niet te genieten van het groeiproces daar naartoe. Succes is niet alleen het eindpunt. Ook alle stappen die je tussentijds zet maken je beter. Geniet ervan!

  Verbeteren doe je stapje voor stapje. Begin daarom met de eerste stap! Doe je mee?