Blog

Hoe train je echte 'doeners'?

Dit is een vraag waar veel technische organisaties mee rondlopen. Of het nu gaat om technische kennis, veiligheid of soft skills, de manier waarop je resultaatgericht traint blijft gelijk. We delen graag een paar best practises uit de DOOR ervaring #sinds1981.

Auteur: Bob van den Heuvel

Datum: 22.05.2019

Best practises

  • Betrek de leidinggevende vooraf, tijdens en na de training

Vooraf in het opstellen van de doelen en welke hulp de deelnemer kan verwachten. Tijdens de training als co-trainer of als coach. Na afloop in het borgen en zelf DOOR trainen. Vergroot hierbij de commitment door de doelen helder te maken. Hoe groter je je aan een doel committeert, des te groter de kans op succes zal zijn (Wiekens, 2015).

  • Train zo praktisch mogelijk. Een techneut denkt vaak zwart/wit

Hij moet zijn dagelijkse werkzaamheden herkennen in een oefening waarbij het belangrijk is dat hij dit succesvol denkt te kunnen uitvoeren (Bandura, 2010). Op de foto hieronder trainen engineers van van der Lande bij hun eigen systeem. Ze oefenen op het uitleggen aan een leek!

Handel & Industrie werknemers

Meer best practises

  • Combineer softskills met veiligheid en/of technische kennis

Op die manier wordt het niet 'iets extra', maar een routine onderdeel van het dagelijkse werk.

  • Trainen met techneuten doe je bij voorkeur vaak en kort

Ze zijn gewend om praktisch bezig te zijn. Omdat het vaak veel tijd en geld kost om ze bij elkaar te brengen, kun je de training combineren met een service meeting of een toolbox overleg. Daarnaast versterk je het effect van de training door tussendoor praktische triggers te versturen naar deelnemers.

  • Wees glashelder over het doel van de training en haal hiermee de frustratie bij de deelnemers weg

We spreken regelmatig klanten die aangeven dat een eerdere training uitliep op een fiasco. Het liep uit op één grote klaagzang waarbij er twee of drie aanstichters waren die medestanders kregen (Cialdini, 2004). Geef voldoende informatie en durf de raddraaiers aan te spreken. Biedt ze de keuze om constructief mee te doen of zich ergens anders nuttig te maken.

  • Tot slot: make it fun!

De techneuten zien elkaar niet dagelijks en daardoor is het verstandig om ruimte te bieden voor een dolletje, interactie of teambuilding.

Leren van DOOR?

Veel succes met jouw 'doeners'! Wil jij een inspiratie gesprek om te leren hoe jouw techneuten te trainen? Neem dan contact op met DOOR.