Blog

Met minder berichten meer vacatures vullen

Recruitment via LinkedIn en email blijft ongewijzigd. Je stuurt zoveel mogelijk berichten uit en een kleine, maar werkbare hoeveelheid kandidaten reageert daarop. Genoeg voor je klant om zijn vacatures te vullen, genoeg voor jou om je bonus binnen te halen. Maar werkt deze benadering nog wel?

Auteur: Eefje Buma

Datum: 12.05.2024

Recruitment is een salesfunctie: waarom een nieuwe manier van denken nodig is!

Voordat we je vertellen hoe je op een betere manier op zoek gaat naar de beste kandidaat voor je vacature, is het belangrijk om te begrijpen wat de aard van het werk eigenlijk is. Volgens ons is recruitment namelijk een vorm van salesmanagement en de recruiter een verkoper. Je product is de vacature die je wil verkopen. Daarvoor moet je vaststellen of de klant, je kandidaat, überhaupt in de markt is voor dit product. En als de kandidaat dat is, moet je er ook nog voor zorgen dat jouw vacature opvalt tussen die van al jouw concullega's. En de vraag is dan, als je het zo bekijkt: is je salespitch, een generiek en onpersoonlijk bericht dat je ook naar alle andere kandidaten stuurde, dan wel overtuigend genoeg?

Uiteindelijk ben jij namelijk niet de enige die achter die kandidaat aanzit. Iemand met een uniek profiel op LinkedIn krijgt al gauw meerdere berichten per dag. En dat leidt niet alleen tot onzichtbaarheid van jouw bericht, het leidt er ook toe dat de markt langzaamaan een beetje verziekt geraakt is. Al die onpersoonlijke bulkberichten hebben tot gevolg gekregen dat ‘de recruiter’ vooral als irritant ervaren wordt; alleen maar op zoek naar de snelste manier om zijn bonus binnen te halen. Zonder oog voor de behoeften van de kandidaat. Terwijl je juist in deze markt, waar de kandidaat het (zeker bij moeilijk te vullen functies) voor het kiezen heeft, onderscheidend moet zijn. En dat onderscheidende vermogen zit hem in de vraag: hoe kan ik de kandidaat het beste helpen? Lees snel hieronder verder.

Meer weten over recruitment?

In drie stappen naar meer kandidaten in je pool

Als je namelijk in staat bent om je kandidaten aan je te binden en meer voor hen meer wordt dan een passant in hun DM-box, dan gaat jouw slagingspercentage omhoog. Je stijgt dan ook boven het negatieve sentiment over recruiters uit, want je hebt bewezen dat een betere match kunt maken. Zo blijft die kandidaat je ook iedere keer weer benaderen als hij of zij een stap wil maken, waardoor je makkelijker je vacatures vult en ook in de toekomst blijft presteren. Dat doe je zo:

1. Steek je nek uit in je mail
Je wilt dus onderscheidend zijn in je eerste contact. En persoonlijk. Toegespitst op de situatie van degene waar dit bericht naartoe gaat. Want waarom zou die kandidaat voor jouw vacature vallen, als hij dagelijks tig vergelijkbare mails krijgt? Stuur dus ook geen platte vacaturetekst door, zonder dat je weet of dit überhaupt bij die kandidaat past. Je wil triggeren, enthousiasmeren, laten zien dat jouw talenten, netwerk en ervaring hem of haar verder gaan helpen. Maar je wil vooral laten zien dat het om de kandidaat gaat en zijn of haar toekomst. Uiteindelijk is dat namelijk wat die kandidaat wil weten: wat heb jij voor hem te bieden? Wat kom jij brengen? Voor die kandidaat is de opdracht die jij van jouw klant hebt gekregen om een vacature te vullen namelijk totaal niet belangrijk. Breng aan je kandidaat over dat je er bent voor zijn of haar toekomst, dan maak jij de grootste kans om een vervolgafspraak te krijgen.

Hoe maak je zo’n mail?

  • Open met een kapstok waar je je pitch aan kunt ophangen. Heeft iemand bijvoorbeeld #opentowork in het profiel staan?
  • Wek de interesse van de kandidaat. Dus: wat kom jij brengen? Op welke behoefte spring je in? Dit is waar je het verschil maakt!
  • Eindig met een actief slot. Concreet, maar ook met ruimte voor de kandidaat zodat je niet als opdringerig wordt ervaren. Stel bijvoorbeeld meerdere data voor waarop je een vervolgafspraak in kunt plannen. Zo behoud je de controle over het proces en geef je de kandidaat een call to action.

2. Bepaal behoeften
Je benadert kandidaten omdat ze een profiel hebben dat past bij de vacature die je moet vullen. Daarmee is niet gezegd dat de kandidaat ook vindt dat die vacature bij hem past. Maar zonder deze match kun jij niemand plaatsen. Daarom moet je eerst weten wat iemand wil, waar zijn behoeftes liggen. Dus neem de tijd om tijdens je eerste afspraak je kandidaat te leren kennen, doe een uitgebreide intake. Waar krijgt hij energie van? Wat is haar talent? Waar ziet hij zichzelf over 10 jaar en wat denkt zij dat haar volgende stap zou moeten zijn? Zoek ook de connectie op, zodat er een vertrouwensband ontstaat. En dat is ook wat jouw baan leuker maakt dan bulkmails sturen, dit menselijk contact. Je wilt juist niet gezien worden als de volgende recruiter die alleen aan zijn bonus denkt. Aan het einde van dit gesprek moet jij kunnen bepalen hoe jij de kandidaat het beste kunt helpen.

3. Zoek een passende vacature
Hier maak jij met jouw netwerk en marktkennis het verschil. Jij weet waar de markt naartoe beweegt en je weet wat je kandidaat wil. Dat betekent dat je een advies kunt geven aan je kandidaat in de vorm van een passende vacature of een uitgebreid carrièreplan. Je gebruikt je kennis en vertaalt deze door naar de wensen van je kandidaat, zodat hij of zij weet dat dat de beste vervolgstappen op het juiste moment zijn. Maar je geeft vooral aan waarom je advies zo goed werkt: dat is namelijk jouw persoonlijke meerwaarde en hetgeen jou onderscheidt van de rest van de markt. Als iemand op zoek is naar meer menselijk contact, dan leg je uit waarom deze teamleidersrol het beste daarbij past. Als een ervaren teamleider op zoek is naar een volgende stap, dan geef je aan hoe die functie in een andere branche voor hem de uitdaging is die hij zoekt. Dan zorg je ervoor dat je kandidaat jou gaat vertrouwen en heb jij een trouwe klant erbij!

Wil jij je recruiting naar een nieuw niveau tillen?
Bij DOOR denken we dat recruiting veel succesvoller kan. Dat de dagen van het bulkmails versturen voorbij zijn. Dus ben jij op zoek naar nieuwe manieren om meer kandidaten in je pool te krijgen, om mensen echt te helpen met het verwezenlijken van hun carrière-ambities? Neem dan contact met ons op via eefje.buma@doortraining.nl of 085 773 10 04.