Blog

"Zorg dat je alles uit groei haalt"

Bondscoach Jeroen Otter is sinds 10 jaar coach van het shorttrackteam. Onder zijn hoede is shorttrack flink gegroeid.

Auteur: Rianne Nieuwenhuize

Datum: 06.12.2019

Samen groei realiseren 

Hoe motiveert Jeroen Otter zijn team? Een doel stellen is enorm belangrijk. Waar staan we nu, en waar willen we over een jaar staan? Wij zijn nu al bezig met de Olympische Spelen in 2022:  Een podiumplaats halen in Peking staat op het lijstje. De vraag is: welke tools hebben we daarbij nodig? Met monitoring van sporters komen we al een heel eind. De shorttrackers moeten dagelijks digitale lijsten invullen hoe ze zich voelen. Ze geven aan of de training van de dag ervoor tot het gewenste effect heeft geleid. Hierdoor krijgen we een beeld hoe de shorttracker zich voelt. Daar spelen we op in met de training. Zo realiseren we samen groei.”   

Video op het ijs 
Op het DOOR Management Event in Thialf sprak Jeroen Otter ook over samenwerken in een team. Bekijk hier de video op het ijs.

Alles uit groei halen

Wat is het geheim voor een topsporter om te groeien? Jeroen: “Zorg dat je alles uit je groei haalt. Het gaat om je attitude, ook bij tegenslagen die je meemaakt. Je kunt het verleden niet veranderen maar wel positief vooruitkijken.” 

Blijvend laten presteren 
Jeroen gelooft in duurzaamheid in de sport. “Ik geloof erin dat je mensen blijvend moet laten presteren. Daar zijn allereerst faciliteiten voor nodig, zoals een schaatsbaan in de buurt. Daarnaast is erkenning voor de sporter heel belangrijk. Dat een leraar begrijpt waarom zijn leerling op hoog niveau wil schaatsen. We hebben de afgelopen tien jaar samen hard aan erkenning van het shorttrack gewerkt.”  

Samenwerken is hard werken 
De bondscoach van het shorttrackteam denkt dat sport geen kwestie van toeval is. “Je moet goed in beeld krijgen wat je doet om die prestaties te bereiken. Een team formeren is belangrijk. Hoe doe je dat dan? Door samen te werken! Daar moet je heel hard aan werken, want irritaties liggen altijd op de loer.”  

Nieuwe technologie 
Hoe ziet Jeroen de toekomst? “We kunnen natuurlijk niet in een glazen bol kijken. Ik houd van blijvend ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Wij investeren veel in nieuwe technologie. Ik nodig ook vaak buitenlandse schaatsers uit in ThialfDan weet ik dat ideeën gedeeld worden. Dat is alleen maar mooi.”  

Meer lezen over Jeroen Otter?  
Bekijk deze weblog op onze website.