De Amerikaanse businesspsycholoog Alan Schoonmaker ontwikkelde in de jaren ’70 het DAS-model. Dit gedragsmodel helpt je om de communicatie tussen jou en anderen beter te begrijpen en effectiever te maken. In deze blog vertellen we je hoe Dominant, Afstandelijk en Sociaal gedrag jouw communicatie kunnen versterken!
Het DAS-model staat voor Dominant, Afstandelijk en Sociaal gedrag. Dit model geeft inzicht in hoe mensen reageren op basis van twee assen: machtstreven versus geborgenheid en gesloten versus open communicatie. Door dit gedrag te herkennen, kun je beter inschatten hoe iemand reageert en jouw communicatie hierop aanpassen. Het DAS-model is een krachtig hulpmiddel voor iedereen die succesvoller wil communiceren. Doe de DAS-gedragsscan aan het einde van de blog!
Mensen met dominant gedrag hebben een sterke drang naar machtstreven en communiceren open. Ze zijn vaak daadkrachtig, gericht op resultaat en schuwen geen discussie. Dominant gedrag herken je aan eigenschappen als:
Snel schakelen en actie ondernemen.
Overtuigend en direct communiceren.
Focus op doelen en prestaties.
Valkuilen
Dominant gedrag kan soms overkomen als autoritair, met weinig oog voor andermans gevoelens. Luisteren kan hierdoor een uitdaging zijn.
Hoe pas je je aan? Geef complimenten en bevestiging, stel open vragen en probeer confrontaties te vermijden.
Afstandelijk gedrag combineert machtstreven met een gesloten communicatiestijl. Mensen met dit gedrag zijn vaak:
Strategisch en analytisch ingesteld.
Rationeel en minder emotioneel betrokken.
Sterk gericht op feiten en data.
Valkuilen
Ze kunnen overkomen als koud of onbereikbaar. Daarnaast kan een overdreven focus op analyse leiden tot besluiteloosheid.
Hoe pas je je aan? Kom met feitelijke informatie, stel concrete vragen en respecteer de behoefte aan afstand.
Sociaal gedrag is gericht op geborgenheid en kan zowel open als gesloten zijn. Mensen met een sociale stijl zijn:
Empathisch en betrokken.
Teamgericht en verbindend.
Zeer flexibel in hun communicatie.
Valkuilen
Ze vermijden conflicten en kunnen daardoor minder goed hun eigen grenzen aangeven. De behoefte om erbij te horen kan leiden tot onzekerheid.
Hoe pas je je aan? Neem de tijd om een persoonlijke connectie op te bouwen. Laat zien dat je oprechte interesse hebt in hun verhaal en stel open vragen.
Het begrijpen van het DAS-model helpt je niet alleen om effectiever te communiceren, maar ook om jouw eigen gedrag beter te begrijpen. Bij ons kun je een DAS-gedragsscan doen. Hiermee krijg je inzicht in jouw gedragsvoorkeuren en leer je deze aanpassen aan de situatie of persoon waarmee je te maken hebt.
Bij DOOR bieden we verschillende trainingen om je communicatie te verbeteren en je gedrag af te stemmen op dat van anderen. Van de training Presenteren tot Klantgericht Verkopen, wij hebben een programma dat bij jou past.
Door het DAS-model toe te passen, kun je beter inspelen op verschillende gedragsstijlen. Of je nu een dominant type voor je hebt of iemand die zich afstandelijk opstelt, met de juiste aanpak vergroot je de kans op een effectieve en succesvolle communicatie.