Blog

Zet je sterspelers op de juiste positie

Vorige week waren DOOR-trainers Jesse en Sander aanwezig op de FlowerTrials en GreenTech 2024 om de exposanten te helpen het maximale uit hun beursdeelname te halen. Lees verder over de tips en tricks die ze hebben opgepikt tijdens deze tuinbouwbeurzen!

Auteur: Jesse Vos en Sander van Ommen

Datum: 20.06.2024

Ontdek de Geheimen van Succes op de FlowerTrials en GreenTech

De FlowerTrials en GreenTech, gehouden in de Nederlandse tuinbouwcentra, zijn niet zomaar evenementen; ze zijn de ultieme showcase voor de pot- en perkplantensector en de technologie achter moderne tuinbouw. Hier laten exposanten hun innovaties en strategieën zien, met de ambitie om elke geïnvesteerde euro dubbel en dwars terug te verdienen. Hoe kun je jezelf onderscheiden te midden van zoveel talent? Jesse en Sander delen hun ontdekkingen tijdens deze beurzen.

Innovaties in veredeling en technologie
Een belangrijke trend binnen de sierteelt is de opkomst van nieuwe veredelingstechnieken. Deze technieken, zoals genetische modificatie en CRISPR, maken het mogelijk om planten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziekten, minder water nodig hebben en langere bloeitijden hebben. Dit zorgt niet alleen voor efficiëntere teeltprocessen maar ook voor producten die beter aansluiten bij de behoeften van de markt. Tijdens de FlowerTrials en GreenTech hebben meerdere kwekers en technologische bedrijven hun baanbrekende werk op dit gebied laten zien, waardoor bezoekers een kijkje konden nemen in de toekomst van de tuinbouw.

De aanpak van Jesse en Sander
Onze benadering was eenvoudig: we zochten subtiel naar momenten waarop exposanten een adempauze namen van de drukte. Vervolgens benaderden we hen niet met verkooppraatjes, maar met oprechte interesse en strategische inzichten. Ons doel? Waarde toevoegen op FlowerTrials en GreenTech 2024. Daarom deze blog, om te delen wat goed ging en hoe het nog beter kan! Ons motto: het kan elke dag een stukje beter! 

*Deze foto is gemaakt bij GreenTech

Je basis sales skills verbeteren?

Bekijk Basis verkopen

De kunst van het aanspreken

Het benaderen van de exposanten was als het openen van een kas vol verrassingen. Met openingszinnen variërend van "Hey, ben jij ergens naar op zoek?" tot "Kan ik je ergens mee helpen?", was onze eerste reactie vaak een mix van verbazing en nieuwsgierigheid. Zou hier niet op gecoacht zijn? Heeft deze sierteeltgigant de beste vragen voor beursbezoekers paraat? Denk aan vragen zoals:

"Welke nieuwe trends in pot- en perkplanten spreekt u het meest aan, en wat zoekt u specifiek in nieuwe variëteiten?" of “Hoe ziet u de rol van technologie in uw kweekprocessen, en welke innovaties zouden uw productiviteit kunnen verbeteren?" Waarschijnlijk heb jij nog betere vragen!

Wanneer is de beurs geslaagd?
Een eenvoudige vraag aan de exposant, "Wanneer is de beurs voor jou geslaagd?", zorgde vaak voor een glimlach en een moment van reflectie. Sommige exposanten kochten tijd met “Ja dat is een goede vraag” aangezien de meeste echt even moesten nadenken. We kregen antwoorden die na enige tijd kwamen zoals “voor de naamsbekendheid, tot gezelligheid en er gewoon zijn.” Gelukkig waren er ook antwoorden als “Leads, leads en nog eens leads…” om na de beurs het commerciële gesprek aan te gaan, zodat je volledig elke potentiële klant je stand op kunt trekken om een afspraak voor een later moment te maken.

Investeren in een goede beurs
Wat de trainers positief opviel, was de onmiskenbare drive en voorbereiding van sommige teams. De coach van het team was te herkennen aan twee verschillende schoenen (ja, echt waar) en het team kende hun rol en positie. En dan hebben we het nog niet eens over de uniformiteit en professionaliteit die sommige stands uitstraalden; een ware masterclass in branding. Het bewijs dat een goede beursaftrap en veel voorbereiding de sleutels zijn tot succes.

Allround enthousiastelingen
De meerderheid koos voor een allround aanpak. En daar zag je verschil, mensen die van nature niet de beste in aanspreken zijn, keken weg zodra wij maar een beetje oogcontact zochten. Ja en dan bedoel ik geen knipoog, maar oprecht “ik wil wel meer weten van jouw product of service”. Sommige exposanten kwamen ongemakkelijk na enige aarzeling toch een poging wagen. Maar de meeste namen de veilige vluchtroute om met hun collega te gaan praten. En het is dan ook logisch. Deze niet graag flirtende exposant staat niet op de juiste positie. En is waarschijnlijk wel degene die het meest en passioneel jouw nieuwste technologische product demonstreert. Maar om iemand de stand op te trekken? Laat dat maar iemand anders over. Dus coach! Zet je mensen bij de eerstvolgende beurs altijd op hun sterkste positie!

 

Conclusie
Met de aankomende verduurzaamwind in de zeilen kun jij nog meer uit aankomende vakbeurzen halen. De sleutel tot succes ligt in het juist positioneren van je "spits, middenvelder, verdedigers" - door de sterke punten optimaal in te zetten. Met een duidelijk doel, een solide beursaftrap, en een top 10 aantrekkelijke open vragen kun jij de beursvloer domineren.

Wil je zelf de titel van beursmeester claimen? Vergeet dan niet de 'Vakbeurs Meester Whitepaper' te downloaden hieronder voor die essentiële gouden tips. Want of je nu een ervaren speler bent, of net je debuut maakt, de tuinbouwbeurzen van 2025 zijn jouw kans om te schitteren!

Wil jij graag contact met Jesse of Sander? Bekijk hieronder hun persoonlijke pagina en neem contact met ze op!