Blog

Zet je scorende spits niet in verdediging

Vorige week waren Jordy van Leeuwen en Sander van Ommen aanwezig op de installatiebeurs om de standhouders te helpen het maximale uit hun beursdeelname te halen. Lees verder over de tips en tricks die ze hebben opgepikt op de beurs!

Auteur: Jordy en Sander

Datum: 14.02.2024

Een frisse kijk op succes tijdens de VSK-beurs

De VSK-beurs, gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, is niet zomaar een evenement; het is de Champions League-finale voor de installatiesector. Een arena waar elke standhouder, gewapend met innovaties en strategieën, het veld betreedt met de ambitie om elke geïnvesteerde euro dubbel en dwars terug te verdienen. Maar hoe onderscheid je jezelf in een veld vol getalenteerde spelers? Laat Jordy en Sander je meenemen op hun ontdekkingsreis tijdens dag 1 van de beurs.  

Politiek  
De VSK-beurs is dé plek voor iedereen die zich interesseert in de toekomst van verwarming, ventilatie en airconditioning. In Nederland is er een groeiende belangstelling voor slimme oplossingen om onze huizen gasloos te verwarmen, en de VSK-beurs speelt een centrale rol in dit gesprek. Met een horizon zo breed als de innovaties die er worden gepresenteerd, biedt de beurs kansen voor zowel grote spelers als kleine uitdagers. Maar zoals bij elke uitdagende wedstrijd, brengen grote kansen ook grote uitdagingen met zich mee. 

De cruciale vraag is niet óf we moeten investeren in nieuwe technologieën, maar wanneer en welke keuzes we moeten maken. Voor veel standhouders is dit een dilemma, vooral omdat de politieke situatie net zo veranderlijk is als het Nederlandse weer. Het wachten is op duidelijke politieke beslissingen, zodat fabrikanten kunnen investeren in nieuwe technologieën of om eerdere investeringen rendabel te maken. 

De Jordy en Sander Aanpak 
Onze benadering was eenvoudig: we zochten subtiel naar momenten waarop standhouders een adempauze namen van de drukte. Vervolgens benaderden we hen niet met sales pitches, maar met oprechte interesse en strategische inzichten. Ons doel? Waarde toevoegen op de VSK 2024. Daarom deze blog, om te delen wat goed ging en hoe het nog beter kan! Ons motto:

"Het kan elke dag een stukje beter!" 

De Kunst van het Aanspreken 
Het aanspreken van de standhouders was als het openen van een ketel vol verrassingen. Met openingszinnen variërend van "Hey, ben jij ergens naar op zoek?" tot "Kan ik je ergens mee helpen?", Onze eerste reactie was een mengeling van verbazing en nieuwsgierigheid. Zou hier niet op gecoacht zijn? Heeft deze installatie-mammoet met elkaar de beste top 10 vragen aan beursbezoekers paraat? Dan denk je aan vragen:   

"Als u één gadget kon uitvinden om uw dagelijks werk als installateur te vergemakkelijken, hoe bizar of onrealistisch ook, wat zou dat dan zijn?" of "Stel je voor dat robots al het installatiewerk overnemen. Wat zou de eerste klus zijn die je aan een robot zou overlaten, en waarom juist die?" Waarschijnlijk heb jij nu veel betere vragen!  

Investeren in een goede beurs  
Wat ons positief opviel, was de onmiskenbare drive en voorbereiding van sommige teams. De coach van het team was te herkennen aan twee verschillende schoenen (ja, echt waar) het team die hun rol en positie kenden. En dan hebben we het nog niet eens over de uniformiteit en professionaliteit die sommige stands uitstraalden; een ware masterclass in branding. Het bewijs dat een beursaftrap en veel voorbereiding de sleutels zijn tot succes. 

Allround ketelbink 
De meerderheid koos voor een allround aanpak. En daar zag je verschil, mensen die vanuit nature niet de beste flirter zijn, ze keken weg zodra wij maar een beetje oogcontact zochten. Ja en dan bedoel ik geen knipoog,  nee oprecht “ik wil wel meer weten van jouw product of service”. Sommige standhouders kwamen ongemakkelijk na enige aarzeling toch een poging wagen. Maar de meeste namen de veilige vluchtroute om met hun collega te gaan praten. En het is dan ook logisch. Deze niet graag flirtende standhouder staat niet op de juiste positie. En is waarschijnlijk wel de gene die het meest en passioneel jouw nieuwste technologische product demonstreert. Maar om iemand de stand op te trekken. Laat dat maar iemand anders over. Dus coach!  Zet je mensen bij de eerst volgende beurs altijd op hun sterkste positie?   

Prikkelende conclusie   
Met de aankomende verduurzaamwind in de zeilen kan jij nog meer uit aankomende vakbeurzen halen. De sleutel tot succes ligt in het juist positioneren van je spits, middenvelder en verdediger, door de sterke punten optimaal in te zetten. Met een duidelijk doel, een solide beursaftrap, en een top 10 aantrekkelijke openvragen kun jij de beursvloer domineren. 

Wil je zelf de titel van Beursmeester claimen? Vergeet dan niet de 'Vakbeurs Meester Whitepaper' te downloaden hieronder voor die essentiële gouden tips. Want of je nu een ervaren speler bent, of net je debuut maakt, de VSK-beurs 2026 is jouw kans om te schitteren! 

Wil jij graag contact met Jordy of Sander? Bekijk hieronder hun persoonlijke pagina en neem contact met ze op!