Blog

Young Professional, het is net topsport!

Young Professionals; ze worden ook wel helden van de toekomst genoemd. Mensen die vol zitten met energie en bruisende ideeën. Maar hoe kun je jouw tomeloze werkvermogen zo inzetten dat het een duurzame samenwerking wordt en blijft? Ik, als Young Professional bij DOOR, help je daar graag bij!

Auteur: Frederique Jannink

Datum: 12.05.2020

De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Er blijkt een verband te zijn tussen deelname aan een leven lang leren en werkvermogen! Finse professor Juhani Ilmarinen en collega’s spreken van het Huis van Werkvermogen. Dit huis geeft weer dat het werkvermogen resultaat is van de interactie tussen capaciteit en kenmerken van de werknemer aan de ene kant en de kenmerken van het werk aan de andere kant. Jouw gezondheid (de begane grond van het Huis van Werkvermogen) kan alleen de eisen van het werk dragen, als op de eerste verdieping gelijkwaardige en voldoende beroepsspecifieke competenties aanwezig zijn. Het huis in stand houden? Dat kan én daarvoor is een leven lang leren nodig!

Mooi; je studie klaar, de basis voor de eerste verdieping is er. VLAMMEN! Beetje rossen, rammen, beuken en we zitten op verdieping drie. Een leven lang leren, dat zeggen ze toch? Maar dan... de fundering, daar heb je al even geen aandacht aan besteed. Je sport wel, maar echt fris en geladen voel je je al even niet meer. Hoe kan je aandacht geven aan je fundering, zodat je wel kan blijven doen wat je doet? Een win-win situatie. Jij blij en je werkgever blij, want jij voelt je weer fris en je werkgever loopt minder risico op verzuim. En dat is belangrijk, want we weten allemaal dat een zieke medewerker de organisatie veel geld kost.

Je pijlers voor een gezond leven in kaart

Rust, reinheid en regelmaat. Ik hoor mijn moeder de woorden nog zo tegen mij zeggen, toen ik als klein meisje aan de keukentafel zat. Ze heeft gelijk! Ook nu weer probeer ik terug te pakken naar deze drie pijlers om in onze ‘ren-je-rotmaatschappij’ een beetje tot rust te komen. Ohja, credits naar jou mam!

Maar hoe zorg je er nog voor dat woorden omgezet worden in daden en geef je eigenlijk sturing aan de pijlers van een gezond leven? Simpel, gewoon erachter zetten hoe je aan deze pijlers vorm gaat geven in je dagelijks leven!

  • Rust: Om je leven lang te leren is rust belangrijk. Slaap is belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor mentale functies zoals leren. Om 22.00 uur je koffer in en om 06.00 uur eruit is zo gek nog niet! Naast actief dingen doen is uitchecken en mijmeren goed voor je brein. Continu op scherp staan zorgt ervoor dat je op de cruciale momenten minder scherp bent. 
  • Reinheid: Voeding; jij bent je motor. Wees bewust van wat je eet. In deze tijd ben je veel thuis aan het werk en is tussendoor wat lekkers pakken een verleidelijke zaak. Hoe hier dan vorm aan geven? Gewoon niet meer halen of met jezelf afspreken wat je gaat eten aan het begin van de dag. Naast voeding is je manier van denken belangrijk om je rein te voelen. Waar focus jij je op? Doe de test: kijk naar iets in je woonkamer wat je hebt gekregen. Waar denk je aan als je ernaar kijkt? Denk je aan de vaas die eromheen zit en dat deze schoongemaakt moet worden of denk je terug aan hoe lief het is dat iemand jou wat geeft. Wat geef jij eigenlijk aan je omgeving? En hoe doe je dat eigenlijk naar collega’s en klanten?

  • Regelmaat: Structuur inbouwen in de dingen die je doet, zorgt voor een regelmatig leven. Natuurlijk is een uitschieter lekker, maar weet wat je doet. Op tijd naar bed, een pauze nemen, sporten, eten, vrije tijd en weer rust! Zo makkelijk is het nog allemaal niet om focus te houden op de dingen waar jij je pijlers op hebt staan. Hou dit maar eens twee weken lang 100% vol. Je zal merken dat je vaker nee moet zeggen. Lukt dat jou al? Gezond = RRR

 

"Laat je inspireren en prikkelen door de mensen om je heen."

 

Waar kies je voor?
De organisatie bestaat uit een mooie boom. Jij als Young Professional hebt gekozen voor een aantal takken. Bij mij is dat sales, trainen en projectmanagement en hier richt ik mijn aandacht op. Als Young Professional heb je soms het geluk dat je in een traineeship stapt zodat jij aan alle takken mag hangen, maar dit is niet voor iedereen het geval. Sommige Young Professionals moeten zelf richting geven aan hun ontwikkelreis. Hoe zorg jij ervoor dat je aan het stuur blijft zitten? Jij = sturing

Planning
Control freak? Nee, ik noem het liever vasthouden aan datgene waarvoor je gekozen hebt. Planning geeft rust. Je weet waar je aan toe bent en dus waar je je aandacht op moet richten. Wel belangrijk hierbij is om helder voor jezelf te houden welke acties gemaakt moeten worden. Een planning maken en vervolgens niks doen, is natuurlijk nutteloos! Planning = actie

Creatief omgaan met tijd
Als proactieve Young Professional wil je eigenlijk overal bij zijn! Hierdoor merk je dat je eigen tijd hier soms voor moet inleveren. Waar je vrienden of vriendinnen misschien een baan hebben die stopt om 17.00 uur, gaat het bij de ander in de avond toch nog even DOOR met voorbereidingen voor de volgende dag. Als je dan op kantoor blijft, zorg dan dat je skates of hardloopschoenen in de auto liggen. Een gezonde maaltijd op voorraad hebben in de koelkast op kantoor is ook altijd een goed idee. Of neem gewoon je tekenspullen mee en zoek een ruimte waar je even creatief aan de slag kan
. Na dit moment ben je weer geladen om te vuren! Rust = laden

Als het even niet lukt
Geeft niks! Jij bent ook maar een mens. Geef jezelf de tijd en ruimte om zelf te ontdekken wat wel en niet voor je werkt. Doe dit vooral zelf, maar laat je inspireren en prikkelen door de mensen om je heen. Ga het gesprek aan tijdens de lunch. Hoe doet iedereen dat eigenlijk? Waar kan je van leren? Misschien kunnen jullie elkaar helpen om te challengen? Mens = Mens 

Young Professional, het is net topsport!

WIN-WIN-WIN

Klaar voor de start? Ik help je graag bij het indelen van de basis. Een start voor jou als Young Professional om alles eruit te halen wat erin zit! Ben jij Young Professional en wil jij dagelijks een uur investeren in een coachingsessie? Reageer dan via onderstaand aanmeldformulier en maak kans op een traject van 2 uur coaching per week – 5 weken lang met mij, Frederique Jannink.  

Wat win je?

  • Jouw persoonlijke doel(en) in kaart zodat jij nog beter kan presteren op je werk.
  • Persoonlijke learning journey.
  • Iedere week 2 uur begeleiding zodat jij continu op de baan blijft!
  • 3 x een persoonlijke online weektraining, om lekker sportief te blijven.