Blog

Vijf zomerse tips om je klantrelaties warm te houden

De zomer staat voor de deur! Tijd om even af te schakelen en te genieten van welverdiende rust. Maar juist nu kun je met een kleine moeite de band met je klanten versterken. Zo zorg je ervoor dat je na de zomer direct weer aan de slag kunt met je salestargets. Hier zijn vijf tips om dat te doen.

Auteur: Imane Hendriks

Datum: 11.07.2024

Waarom de zomer juist een goede tijd is om de band met je klanten aan te halen

Tijdens de zomer is je team vaak onderbezet. Logisch, maar je wilt niet dat dat een effect heeft op je dienstverlening. Laat staan dat je klant het gevoel heeft niet op jou te kunnen rekenen of dat ze denken dat je hun belangen vergeten bent als je team op het spreekwoordelijke strand ligt. Daarom is het goed dat je klanten continuïteit, maar ook betrokkenheid ervaren. Door voor ‘de grote uittocht’ nog even te investeren in je klantrelaties en proactief contact te zoeken, zorg je ervoor dat klanten zich gewaardeerd voelen en blijft je bedrijf top-of-mind. En dat doe je door op een meer persoonlijke en informele manier met je klanten te communiceren, wat de klantloyaliteit versterkt en de weg vrijmaakt voor een vliegende start voor je sales na de vakantie.

1. Stuur een zomerse nieuwsbrief
Een goed geschreven nieuwsbrief is altijd al een uitstekende manier geweest om contact te houden met je klanten. Stuur er daarom een uit voor de vakantie begint. Zo heb je niet alleen de kans dat jouw bedrijfsnaam het laatste is wat je klanten zien voordat ze afsluiten of het eerste wat ze zien als ze na de vakantie hun mail weer openen en op zoek zijn naar een makkelijke start van hun eerste nazomerse werkdag. Zorg dan ook voor wat luchtige tips om van de vakantie te genieten of om op een fijne manier terug te keren naar het werk. En deel ook wat updates over jouw bedrijf of maak het persoonlijk door zomerse anekdotes of foto’s van je teamleden te verzamelen.

2. Organiseer een zomerse giveaway
Iedereen houdt van gratis dingen, vooral tijdens de zomer! Organiseer een zomerse giveaway op sociale media waarbij je klanten een kans maakt op een leuke zomerse prijs, zoals een picknickmand, strandaccessoires of een cadeaubon voor een lokaal restaurant. Dit houdt je merk top-of-mind en zorgt ervoor dat klanten betrokken blijven. Het is ook een geweldige manier om je online bereik te vergroten en eventueel nieuwe klanten aan te trekken.

3. Verstuur persoonlijke vakantiekaarten
In een tijd waarin digitale communicatie de norm is, kan een handgeschreven kaart echt opvallen. Stuur je klanten een persoonlijke vakantiekaart om hen een fijne zomer te wensen. Voeg daarin ook een persoonlijke noot toe die specifiek is voor elke klant, zodat ze zich gewaardeerd voelen. Dit eenvoudige gebaar kan een grote impact hebben op hoe je klanten je bedrijf zien en hun loyaliteit versterken.

4. Plan een informele zomerbijeenkomst
Denk daarbij aan een barbecue, picknick of happy hour. Belangrijk daarbij is dat je je klanten nog eens persoonlijk ontmoet. Dit biedt een geweldige gelegenheid om buiten de formele setting van werk te netwerken en relaties te versterken. En je klant te bedanken voor de fijne samenwerking en hen een fijne vakantie te wensen!

5. Laat je marketing doorlopen; niet iedereen is op vakantie
Niet iedereen is tegelijkertijd op vakantie. Jouw team niet, maar ook jouw klanten niet. En misschien is je concurrent juist wél op dit moment onderbezet of zelfs gesloten. Dus zorg ervoor dat je marketing genoeg content heeft om de zomermaanden door te komen, zodat je huidige klanten én je potentials weten dat je er nog bent. Houd er ook rekening mee dat mensen vaak niet in één keer iets kopen. Uit onderzoek blijkt dat ze voor een aankoop als een nieuw interieur of woonaccessoires zo’n zeven contactmomenten nodig hebben. En vaak gaan mensen na de zomer hun goede zomervoornemens uitvoeren; toch die verbouwing doen, even de boel opfrissen. Door dus in de zomer je marketing gewoon door te laten gaan, heb je een grotere kans dat mensen in het najaar aan jou gaan denken. 

Houd je klanten ook in de zomer betrokken en pluk in het najaar de vruchten

De zomervakantie biedt een unieke kans om op een luchtige en persoonlijke manier in contact te blijven met je klanten. Door creatief te zijn en te laten zien dat je om hen geeft, versterk je de band met je klant zorg je ervoor dat je na de zomer weer direct aan de slag kunt met je salestargets.

Op zoek naar meer inspirerend leesvoer voor tijdens de vakantie?
Kijk dan even tussen onze laatste vijf blogs. Dan blijf je ook tijdens je vakantie op de hoogte van de laatste inzichten. Zo kun je in het najaar jouw team weer op de beste manier leiden en je klanten op de beste manier bedienen: