Artikel

Groei in ijskoude sferen

Het DOOR Management Event werd in ijskoude sferen gevierd. Een grote groep managers kwam op 14 november naar Friesland om te luisteren, netwerken én te schaatsen.

Auteur: Rianne Nieuwenhuize

Datum: 20.11.2019

Erkenning helpt in de beleving

Bondscoach Jeroen Otter hield een inspirerend verhaal over hoe je groei bereikt in de shorttrackwereld. “De erkenning die een sport met zich meebrengt moet je niet onderschatten. Voor de ontwikkeling van een sport is aanzien en erkenning van groot belang. Tien jaar geleden had shorttrack dit aanzien nog niet, maar nu wordt het gezien als een stoere en gave sport. Dat helpt in de beleving!”

Hoe voelt de shorttracker zich?
Meer dan ooit staat gevoel centraal in het coachen. “Dat is echt iets waar wij aandacht voor hebben. Door de lijsten die shorttrackers dagelijks invullen, krijgen wij een beeld hoe ze zich voelen. Hier passen wij de training op aan.” Wat is het geheim voor een topsporter om te groeien? “Zorg dat je alles uit je groei haalt. Het gaat om je attitude, ook bij tegenslagen die je meemaakt. Je kunt het verleden niet veranderen maar wel positief vooruitkijken.” Wil jij Jeroens verhaal nog eens teruglezen? Bekijk deze weblog.

Groeien doe je samen!
Shorttracker Yara van Kerkhof vertelde in Thialf hoe zij haar eerste medaille won op 13 februari 2018 in Zuid-Korea. Yara werd geboren met een hartafwijking en overwon de nodige hobbels voordat zij in het Nederlandse team terechtkwam. Ze was klein en had op haar achtste maat 27. Haar vader zorgde ervoor dat er speciaal voor haar schaatsen werden ontworpen. Want die waren er niet in haar maat. Altijd heeft ze doorgezet, op weg naar haar droom om schaatser te worden. Haar positieve instelling heeft haar ver gebracht. “Ik ben niet in het perfecte lichaam geboren. Maar, het gaat er niet om wat je op je pad krijgt, maar hoe je ermee omgaat. Je kan niet alleen groeien; groeien doe je samen! Wij laten elkaar hier ook groeien; we zijn open naar elkaar als er dingen niet goed gaan. Pijn zorgt er uiteindelijk voor dat je groeit.”

Een blauwe band in elk fietsenrek, overal! 
Coen Dieckman, hoofd retail en innovatie bij Swapfiets, gaf aan hoe het bedrijf met de blauwe band zo gegroeid is in vijf jaar tijd. “We zitten op dit moment in 53 steden met 180.000 fietsen. De e-bike is in opkomst. Genoeg mogelijkheden om nog meer te groeien.” Wat is het geheim van Swapfiets? “Wij hanteren een hele serieuze aanpak. We gaan voor een blauwe wereld met een overweldigende service. Dat moet goed zijn!”. Coen benadrukte dat het enorm belangrijk is om een purpose voor ogen te hebben. Weten wat je doel is en dit dag in dag uit naleven, dat maakt het verschil. "Wij willen een efficiënte en solide organisatie zijn. Onze kracht? Een hoop ideeën. Nu nog zorgen we dat die goed uitwerken,” lacht Coen.  

Zes tips van Coen voor groei: 

  1. Company values: geef duidelijk mee aan je medewerkers waar je voor gaat
  2. Informatie: houd processen bij in systemen. Houd het simpel!
  3. Werk slimmer. Stuur op output. Zeg wat je denkt in vergaderingen
  4. Alles verandert constant; dat zie je steeds terugkomen. Speel hier op in
  5. Bevraag mensen op het waarom!
  6. Geloof in wat je doet en breng dat over

Ken de verslaving van je klant 
Chris Out, groei-expert bij Rockboost, gaf tips hoe je experimenten met growth hacking in kan zetten om van te leren. “Met growth hacking bouw je een groei-systeem. Hacken is het vinden van een zwakke plek in het systeem.” Chris legt uit dat het belangrijk is om de verslaving van je klanten te kennen. Hoe maak je klanten blij? “Als je dat weet kun je de klantreis repliceren. Wat doe jij zodat klanten voorspelbaar vaker terugkomen? Er zijn zoveel gave trucs die je kan gebruiken om conversie te verhogen. Zorg dat je op een verlangen inspeelt. Dat werkt altijd.”  

Groei. Dat kan toch anders?

DOOR-trainer Joost van der Weijden keek met 150 managers in de spiegel: “We hebben groei nodig. We leven in een economisch gedreven wereld, die voortgestuwd wordt door groei. Je kunt je afvragen of dat wel altijd goed is. Groei bracht ons stakende boeren en leerkrachten. Er is groei in vluchtelingen, burn-out klachten, obesitas en economische ongelijkheid. Waarom streven we eigenlijk naar groei? Is groei wel goed?”

De tip van Joost

“Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor problemen. Geef je cijfers aandacht? Door ernaar te kijken, gebeurt er niets. Je moet mensen aandacht geven om cijfers te beïnvloeden. Als leidinggevende wordt je voortdurend in de verleiding gebracht brandjes blussen. Urgente uitdagingen op te lossen. Het kan een bevredigend gevoel geven: dat is maar mooi even geregeld! Maar een gevolg kan ook zijn dat je aandacht (lees: tijd) te kort komt om te laten groeien wat goed gaat. Om toekomstgericht te managen. Aandacht te geven aan dat wat (en wie!) echt belangrijk is. Maak je agenda leeg voor dat wat er echt toe doet!”

Aftermovie

Wil jij nagenieten van deze dag? Bekijk onderstaande video!