Blog

Een nieuwe toekomst

Als organisatie wil je alles uit de kast halen om de coronacrisis en de nasleep hiervan door te komen. Maar je wilt natuurlijk ook alle positieve veranderingen die corona heeft gebracht vasthouden. DOOR heeft tien ideeën voor je hoe je de zomer kunt gebruiken voor een #aanstekelijk ambitieus 2021.

Auteur: Ron Honsbeek

Datum: 06.07.2020

Samen sterk

De financiële zorgen die de coronacrisis met zich meebrengt zijn in elke sector voelbaar. Horecaondernemers, corporates, maar ook de plaatselijke groeteboer ervaart soms onzekerheid. Overheidssteun is enorm belangrijk in deze crisis en kan voor veel ondernemers net dat steuntje in de rug geven. Ondanks deze steun moeten veel ondernemers alle zeilen bijzetten.

In deze blog helpt DOOR je met 10 praktische tips die je helpen net die extra stap te nemen, zo sterker uit de crisis te komen en een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Neem voor elke tip de tijd met je team en werk hier de komende (zomer-) maanden samen aan. Zo wordt 2021 zeker een #aanstekelijk ambitieus jaar.

Tip 1. Gebruik je tijd om te lezen

Lezen is een investering in de toekomst. Veel grote leiders lezen meerdere boeken in de week. Helemaal wanneer je er een boek bij pakt dat relevant is voor de branche of discipline waarin jij actief bent. De zomermaanden bieden je ongetwijfeld tijd om een boek te lezen en zo nieuwe kennis en inspiratie op te doen voor jezelf en jouw team. Het DOOR-team deelt haar vijf favoriete titels met jou die je juist nú moet lezen!

 • Proactieve sales

Sinds jaar en dag groeit AFAS met dubbele cijfers. “Maar wat als dat niet meer zo is? Zijn wij er als verkoopploeg dan klaar voor om alsnog records te breken?”, was de vraag die Bernard-Paul Hakkenberg zichzelf stelde toen hij aan zijn uitdaging begon als commercieel directeur. Het boek ‘Proactieve sales’ helpt je als salesmanager én salesprofessional te gaan van reactief naar proactief. Het één is niet beter dan het ander. Daarom worden beide werelden beschreven in dit praktische boek.  

 • Klantgericht denken & doen

In dit boek ‘Klantgericht Denken & Doen’ staan voorbeelden waarvan je hier en daar zult schrikken: ‘Deze eenvoud doen wij toch al lang?’. Je leidinggevenden, inclusief de kwaliteits- en klachtenmanagers zullen, zodra je het hen vraagt, willen bewijzen dat zij al jaren klantgerichtheid in het vaandel dragen. Dat zij goed bezig zijn. Het tegendeel is waar. In dit boek gaat het om twee zaken: 1. Je aan het ‘denken’ zetten en 2. je stimuleren het te gaan doen.

 • De meeste mensen deugen

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

Adembenemend, weids en revolutionair – De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

 • Ons feilbare denken

Daniel Kahneman toont in 'Ons feilbare denken' aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Kahneman legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we - zonder dat we het doorhebben - de verkeerde manier van denken gebruiken.

 • Flow

De psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi deed grensverleggend onderzoek naar flow: wat maakt een ervaring bevredigend en wat gebeurt er als we opgaan in het moment. De eerste verschijning van Flow (1990) was een mijlpaal in het denken over de kwaliteit van onze ervaring. Sindsdien zweren topsporters, muzikanten en professionals wereldwijd bij deze methode. Door dit boek leren ze hun bewustzijn kennen, ontdekken ze wat waar geluk inhoudt en verbeteren ze de kwaliteit van hun prestaties en leven.

Tip 2. Luister een podcast

We reizen slimmer en anders, misschien heb je de afgelopen maanden wel helemaal niet meer in de auto gezeten. Dan is het lekker om in je luie stoel een podcast te luisteren. Luister bijvoorbeeld eens de podcast van DOOR-trainer Joost Riphagen die binnenkort verschijnt. Deze podcast zijn ook aan te bevelen:

 • De Universiteit van Nederland 

De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je in colleges van 15 minuutjes waarom muggen altijd jou moeten hebben en hoe robots ons leven redden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij!

 • Eindbazen

Michel Vos en Wiggert Meerman spreken tijdens deze podcasts met bijzondere mensen - Eindbazen - die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie!

 • Toen was ik 12

Deze podcast van kinderwetenschapsprogramma Willem Wever is geschikt om met het hele gezin te beluisteren. Volwassenen die op 12-jarige leeftijd onderdeel zijn geweest van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis doen hun verhaal. Het zijn niet de lichtste onderwerpen, maar wél spannende verhalen waarvan je op het puntje van je stoel zit. Op de flat waar Pamela met een vriendinnetje had afgesproken stortte een vliegtuig neer, in de buurt van huis van Raya ontplofte een vuurwerkfabriek en tijdens een kringgesprek in de klas van Geert kwam er iemand met een geweer binnen.

DOOR Training & Coaching beveelt podcasts aan!

Tip 3. Volg zomercoaching

De zomer is een goede tijd om aan jezelf te werken. DOOR-coaches zijn ervaren praktijkcoaches die jou helpen jouw ambities om te zetten in concrete resultaten. Kijk eens op www.door.nl/coaching voor het verhaal achter DOOR-coaching, de inspirerende verhalen van andere deelnemers en ontdek welke coach jou graag helpt. Vraag hieronder een inspiratiegesprek van een half uur aan om inzicht te krijgen waar voor jou de kansen liggen!

Vraag hier een inspiratiegesprek aan!

Tip 4. Schrijf je plan voor het komende half jaar en gebruik de poster

Tijdens de start van de coronacrisis heeft DOOR deze poster ontwikkeld. Misschien heb je hem ingevuld, misschien ook niet. Mocht dat net zo zijn, geen probleem. Het denken is vrij simpel; wat heb jij geleerd van de crisis en wat ga je vasthouden? Pak de antwoorden op die vragen erbij en schrijf jouw plan voor de laatste twee kwartalen van 2020. Benut hierbij de tips van het goed opstellen van een plan:

 1. Werk en denk van achter naar voren
 2. Omschrijf doelen en activiteiten
 3. Vertaal jouw doel terug naar concrete weekdoelen
 4. Borg belangrijke rituelen in jouw agenda

Tip 5. Ontdek je plekje in Nederland

Corona is niet leuk. Maar we kunnen er wel veel van leren. Zo leren wij te genieten van ons eigen mooie Nederland.

Nederland heeft ontzettend veel te bieden. Je kunt in jouw team tijdens één van je overleggen iedereen een foto laten doorsturen van de favoriete plek in Nederland. Laat het teamlid daar kort wat over vertellen. Je slaat twee vliegen in één klap; je leert wat meer over de collega en je hebt inspiratie voor de komende zomer! Daarnaast werkt DOOR nauw samen met Natuurmonumenten. Kijk hier een voor leuke activiteiten in de natuur. Echt een aanrader! 

 

Zomeractiviteiten DOOR Training & Coaching

Tip 6. Doe vrijwilligerswerk

Mensen zijn gemaakt om andere mensen te helpen! Iets vrijwillig doen omdat het goed is voor een ander, geeft niet alleen een goed gevoel. Het helpt je nieuwe werelden te leren kennen, geeft je inzichten en zorgt voor ervaringen die je weer meeneemt in jouw privé of zakelijke leven. Plan daarom deze zomer één of twee dagen vrijwilligerswerk in. Kijk bijvoorbeeld eens op www.makeawishnederland.org, www.hartekind.nl of www.nlvoorelkaar.nl ter inspiratie.

Je kunt natuurlijk ook bellen naar de plaatselijke voedselbank of een lokaal verzorgingshuis!

Tip 7. Update je LinkedIn profiel

LinkedIn is niet meer weg te denken uit de communicatie met jouw netwerk. Je (nieuwe) relaties krijgen een beeld van jou via jouw profiel op LinkedIn. Steek deze zomer tijd in het updaten van jouw profile. Neem daarbij deze checklist in de hand:

 • Update jouw foto; misschien heb je een foto die in de winter is gemaakt en is een zomerse foto wel veel beter
 • Pas jouw omschrijving aan; lees jouw samenvatting eens goed door en vul deze aan met actualiteiten die mensen van jou moeten weten
 • Maak eens een videoboodschap; wat is er leuker dan jou te zien stralen op een video. Neem een leuke video op en upload deze
 • Ga jouw belangrijkste prospects volgen; pak je wishlist er nog eens bij en volg de bedrijven die kunnen genieten van jouw producten en diensten
 • Voeg referenties toe; de waardering van jouw klanten en collega’s is veel waard. Zeker op je LinkedIn profiel!

PS. Volg jij DOOR al op LinkedIn? 😀

Tip 8. Organiseer een sales aanvalsochtend

Ja, klanten en prospects gaan op vakantie. Ja, drie weken kunnen ze maar zo weg zijn. Maar grote kans dat niet iedereen tegelijk op vakantie is. Daarom, ga in de zomerperiode zeker door met het benaderen van jouw klanten en prospects. Zorg dat je in de flow blijft en je klanten juist nu sprankelende ideeën van jou ontvangen. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Lees dan deze blog over het organiseren van een aanvalsochtend. 

Tip 9. Ga bewegen

Een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Wanneer je niet veel beweegt, is het niet makkelijk om dat gedrag aan te leren. Maar de komende zomer kan daar misschien verandering in brengen. Stel voor jezelf een praktisch doel. Bijvoorbeeld: hoeveel stappen wil jij de komende zomer dagelijks zetten of hoeveel kilometer wil je wekelijks met de kids fietsen? Wees niet te streng voor jezelf, sta het jezelf soms toe te spijbelen. Dan doe je het de volgende dag weer. Kijken of je het na de zomer dan ook kunt vasthouden!

Wil je wat sportieve inspiratie? Kijk dan de weektrainingen van DOOR-trainer Bob van den Heuvel hier terug!

Tip 10. Maak een plan voor jouw ambitie

Organiseer een ‘zomersessie’ waarbij je kijkt hoe je er op dit moment voor staat en in welke mate jullie handelen vanuit deze kernwaarden. Vanuit daar kun je eventueel een nieuwe of aangepaste strategie uitrollen. Denk hierbij ook aan het creëren van nieuwe en aangepaste producten en diensten. Doe een dergelijke sessie op een verrassende en energieke manier, bijvoorbeeld te voet op de Veluwe of op de fiets. Wil jij het draaiboek ontvangen voor een dag om samen te werken aan ambities voor de toekomst? Vraag deze dan gratis aan via info@doortraining.nl.