Blog

De groene loper ervaren

DOOR-trainer Linda Dirksen werkt bij Natuurmonumenten als videotrainer en productontwikkelaar. Linda helpt de natuurorganisatie om vrijwilligers te mobiliseren tot het aantrekken van meer leden.

Auteur: Rianne Nieuwenhuize

Datum: 19.11.2019

Mensen met hart voor de natuur

Natuurmonumenten heeft groei van het aantal leden benoemd tot topprioriteit. Daarom komt dit regelmatig naar voren in de boodschap die in de video wordt verspreid. “In deze video’s staat centraal: waarom zijn leden zo belangrijk? We willen de groene loper uitleggen voor gasten en leden. Dat zijn allemaal mensen met hart voor de natuur. Ze voelen zich allen thuis bij Natuurmonumenten.” Nieuwe leden moet je aanspreken op dit gemeenschappelijke gevoel van betrokkenheid en bevlogenheid. De  inhoud van de video’s ontwikkelt Linda samen met Natuurmonumenten vanuit het thema ‘De natuur kan het niet vragen. Jij wel!’.

Nieuwe leden aantrekken
De natuur ervaren is een uitdaging, zéker als je nieuwe leden wil aantrekken. Linda vindt dat door middel van video de passie van nieuwe leden voor natuur mooi overgebracht kan worden. “Alles in de video ademt natuur. Naast de handleiding met allerlei interessante informatie voor nieuwe leden, is de video een prachtig aanvullend middel om mensen te raken.” 

Natuurmonumenten

Uit de handleiding ‘De natuur kan het niet vragen. Jij wel?’
Iedereen draagt bij aan ledenwerving: elke boswachter, elke medewerker, elke vrijwilliger! Hoe groter de groep mensen die bijdraagt aan de bescherming van natuur, hoe meer kracht Natuurmonumenten heeft om op te komen voor deze natuurgebieden, landschappen en cultureel erfgoed. Daar gaan we met zijn allen voor!
De basis is jouw drive en passie voor de natuur en voor gasten. Om vanuit daar onze beweging nog groter te maken.

Knallen
De eerste bijeenkomsten met medewerkers en vrijwilligers zijn inmiddels gestart eind september 2019. Linda krijgt veel enthousiaste reacties te horen. “Inspirerend. Ook hoor ik terug dat mensen het vinden knallen. Wat mooi komt dit over!” Sommige vrijwilligers moeten nog een beetje aan het idee wennen dat ze iets moeten ‘gaan verkopen’. Dat voelt gek voor sommigen, die vrijwilliger zijn puur op ideologische gronden. Linda merkt dat de knop ook bij hen omgaat. Omdat zij de liefde voor de natuur graag over willen brengen. En dat is de basis om meer leden te werven voor Natuurmonumenten. Medewerkers en vrijwilligers krijgen vanaf nu elke week een inspirerende mail in hun inbox. Zo worden ze na de videotraining ook begeleid om wekelijks iets te doen met wat zij geleerd hebben. Linda: “Het is natuurlijk een extra prikkel om mensen aan te zetten tot actie.”

Meer dan een trainer
Hoe vindt Linda het om voor Natuurmonumenten te werken? “Ik vind het enorm uitdagend om handen en voeten te geven aan een visie van de directie. Als DOOR-trainer doe ik meer dan trainen alleen. Ik wil mensen graag vaardigheden aanleren en in beweging brengen. De taal van de klant spreken is nog de grootste uitdaging in mijn werk.

Waarom werkt DOOR met video als middel?
Linda geeft aan dat DOOR al een aantal jaren met video werkt.