Blog

Het Model ‘De Flow’: De sleutel tot productiviteit en voldoening

In de zoektocht naar productiviteit en voldoening in jouw dagelijks leven en werk, kom je vaak obstakels tegen die jou tegenhouden om jouw volledige potentie te bereiken. Hoe kom je dan tot productiviteit en voldoening?

Auteur: Watze Monsma

Datum: 13.07.2023

De Flow

Je wordt afgeleid, verliest je focus en raakt verveeld of juist gestrest. Maar wat als er een manier is om deze obstakels te overwinnen en op een enthousiaste manier tot gave prestaties te komen? Dat is waar het concept van ‘De Flow’ in beeld komt. 

Het model

Het model de Flow, ontwikkeld door de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, biedt inzicht in hoe jij een goede balans vindt tussen wat er van je gevraagd wordt en wat je kunt. 

De Flow is die situatie waarin je volledig op gaat in jouw werk, waarbij jij je volledig gefocust voelt, een gevoel dat je alles aankunt en hier veel plezier uit haalt. Je voelt je uitgedaagd, maar tegelijkertijd ook bekwaam genoeg om de uitdaging aan te gaan. Als je in de flow zit dan voel jij je energiek, gemotiveerd en geïnspireerd, en ben je in staat om jouw beste werk te leveren.

 

Benieuwd hoe jij in de flow komt? Volg deze zes stappen.

1. Duidelijke doelen

Het model de Flow beschrijft hoe jij in de flow kunt komen. Het begint met het stellen van duidelijke doelen. Het hebben van een helder doel geeft je richting en zorgt ervoor dat je weet wat je wilt bereiken. Zonder een doel kun je gemakkelijk verdwalen en je laten afleiden door minder belangrijke taken. Het stellen van doelen helpt je om jouw energie en middelen effectief in te zetten.

2. Feedback

Naast het stellen van doelen is het hebben van duidelijke en directe feedback essentieel. Feedback stelt jou in staat om te weten hoe je presteert en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Het stelt je ook in staat om jouw voortgang te meten en jezelf verder uit te dagen. 

Zonder feedback kun je stagneren in je ontwikkeling of je gaan vervelen. Het is belangrijk om regelmatig feedback op te halen, zowel intern als extern, om door te groeien in jouw flow.

3. Balans tussen vaardigheden en uitdagingen

Een ander belangrijk aspect van het model de Flow is de balans tussen vaardigheden en uitdagingen. Om in de flow te komen, moeten de uitdagingen die je tegenkomt in evenwicht zijn met jouw vaardigheden. Dit zijn uitdagingen in de meest brede zin van het woord. Denk aan de realisatie van doelen, opleveren van documenten of projecten, ontwikkelen van producten of doorgroei in je functie. 

Als de uitdagingen te laag zijn in verhouding tot jouw vaardigheden werk je op routine, raak je verveeld en verlies je interesse. Hoe op te lossen? Verhoog de uitdaging. Dit kan zijn door nieuwe (hogere) doelen te stellen, nieuwe projecten op te starten of een hogere lat voor jezelf te leggen. Yes, weer nieuwe energie!

Als de uitdagingen te hoog zijn, raak je gestrest en gefrustreerd. Het kan zelfs doorslaan in een verkrampt handelen doordat je vanuit angst gaat functioneren. Dat is wat je niet wilt. Om hieruit te komen heb je twee mogelijkheden. Je kunt (tijdelijk) de uitdaging verlagen. Dit geeft je rust, ruimte en het gevoel dat er nu wel iets van je gevraagd wordt wat je aankunt. Vanuit dit zelfvertrouwen kun je doorbouwen aan het stapsgewijs weer verhogen van jouw uitdaging. In stappen waarvan je het gevoel houdt dat je het kunt.

De tweede mogelijkheid is het versneld verhogen van je vaardigheden. Door te studeren, te trainen, je te laten coachen (on the job) merk je dat je stappen maakt in het vergroten van jouw vaardigheden. Vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in jouw functioneren. 

4. Concentratie

Een ander belangrijk element van de Flow is concentratie. Om volledig op te gaan in een activiteit, moet jij je kunnen concentreren en alle afleidingen kunnen uitschakelen. Dit vereist discipline en de bereidheid om bewust actief te zijn zonder afleidingen. In een wereld vol constante prikkels en afleidingen kan dit een uitdaging zijn, maar het cultiveren van concentratievaardigheden is essentieel voor het bereiken van flow.

5. Intrinsieke motivatie

Het model de Flow benadrukt ook het belang van het vinden van intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie verwijst naar de innerlijke drang en voldoening die voortkomt uit het uitvoeren van een activiteit op zich, in plaats van externe beloningen of prikkels. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, ben je meer geneigd om volledig op te gaan in een activiteit en daarmee in de flow te komen. 

Het ontdekken van jouw passies en interesses en het kiezen van activiteiten die in lijn liggen met deze intrinsieke motivaties is cruciaal voor het bevorderen van flow in jouw leven en werk.

6. Inspirerende omgeving

Tot slot benadrukt het model de Flow het belang van het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor flow. Dit kan onder andere betekenen dat je een fysieke ruimte creëert die inspirerend en stimulerend is, het verminderen van afleidingen in je omgeving, en het werken vanuit een growth mindset. Een omgeving die is afgestemd op flow vergroot de kans op in de flow te komen en te blijven.

De stap naar doen

Het model de Flow biedt jou een waardevol kader om jouw productiviteit en werkplezier te verbeteren. Door doelen te stellen, duidelijke feedback te vragen en te krijgen, de juiste balans tussen vaardigheden en uitdagingen te vinden, concentratie te cultiveren, intrinsieke motivatie te ontdekken en een bevorderlijke omgeving te creëren, kun je in de flow komen en blijven en jouw beste werk leveren. 

Flow is niet alleen een bron van productiviteit, maar ook van diepe voldoening en geluk. One happy you!