Iedere dag ben jij goed bezig voor je klant en je team. Je helpt je mensen en zorgt voor de beste producten. Maar ergens voel je dat dat niet alles is wat je kunt. Je wilt jouw skills ook met meer zingeving inzetten, maar je weet niet goed hoe. Ik help je graag om ook die kant te ontwikkelen!
Bij DOOR willen we iedere dag beter doen. Betere trainingen geven, zodat jij jouw klanten nóg beter kunt helpen of jouw team nóg beter kunt leiden. Maar een onderdeel van ‘het beter doen’ is ook goed doen, of het goede doen. En dat is dus breder dan gestegen omzet, een hogere klanttevredenheid of een beter functionerend team. Dat heeft ook te maken met zingeving. Met vragen als: ‘wat kan ik verder betekenen voor de wereld om mij heen’ of ‘wat kan ik bijdragen aan zaken die mij na aan het hart liggen’. En ik merk dat dat vaak lastig is om concreet te maken.
Zo zie ik CEO’s worstelen met de vraag hoe ze de talenten in hun bedrijf in kunnen zetten voor een goed doel zonder dat het ongemakkelijk, eenmalig of als een vorm van charity washing voelt. Ook merk ik vaak aan leidinggevenden dat ze op zoek zijn naar een manier om hun mensen meer voldoening en zingeving te laten ervaren in hun dagelijkse bezigheden. Iets wat, zeker bij jongere generaties, een steeds belangrijker onderdeel wordt van de manier waarop ze hun werk en werkgever waarderen. Het maakt hen productiever, betrokkener. En dan verzanden deze goede bedoelingen vaak in veel erover nadenken, maar helaas in weinig praktische initiatieven. Daarom geef ik deze zeven tips om jou én je teamleden te helpen om talenten in te zetten die het verschil maken voor goede doelen, zaken die je belangrijk vindt of de samenleving als geheel!
De samenleving verbeteren klinkt als heel groot. Hetzelfde geldt voor het klimaat redden. Dat ga jij of jouw medewerker in je eentje nooit voor elkaar krijgen. Maar dat hoeft ook niet. Iets goeds willen doen, begint met de vraag ‘wat kan ik doen?’. En dat gaat vooral over welke skills jij kunt inzetten. Als salesspecialist heb jij bijvoorbeeld vaak kennis die een hoop mensen niet hebben. In mijn contacten met goede doelen als Stichting Hartekind of Natuurmonumenten merk ik dat zij vaak heel goed zijn in het werk zelf, maar dat het onder de aandacht brengen van hun werk, het bereiken van donateurs of het vastleggen van benodigde subsidies hun minder ligt. Dus als marketing, klantcontact of projectmanagement niet alleen jouw werk, maar ook jouw specialisme of jouw passie is, dan is dat een mooi uitgangspunt om je zoektocht naar meer zingeving vorm te geven. Stel jezelf of je medewerker dan ook de vraag: ‘waar ben jij goed in?’. Vaak zijn dit namelijk skills waar goede doelen om verlegen zitten.
Soms gebeuren er dingen in je leven die je liever niet wilt. Mijn dochter werd geboren met een hartafwijking. De eerste jaren van haar leven brachten we daardoor meer tijd in een ziekenhuis dan in een speeltuin door. In deze periode kwam ik in aanraking met Stichting Hartekind, een belangenvereniging voor kinderen met een hartafwijking en hun ouders die zich inzet om hun overlevingskans te vergroten. Ik zag dat zij hulp konden gebruiken om hun organisatie naar een hoger plan te tillen. Dus ben ik de skills als fondsenwerver, netwerker en organisator gaan inzetten om deze organisatie verder te helpen. Doordat dit voor mij persoonlijk was, merkte ik ook dat ik met meer bevlogenheid en urgentie aan de slag ging, wat zowel goed voor was mij als voor de stichting. Zo kan dat ook voor jou of jouw medewerker gaan. Dat betekent uiteraard niet dat er iets ergs moet gebeuren om jezelf ergens voor te gaan inzetten, maar stel jezelf of je medewerker de vraag: ‘wat ligt jou na aan het hart?’.
Wil jij meer tips over fondswerven, netwerken en organiseren? Plan een gratis inspiratiegesprek in met een expert op dit gebied!
Het voelt tegenwoordig alsof er veel gebeurt in de wereld, waarbij de inzet van één persoon niet het verschil gaat maken. Klimaatverandering, oorlogen, maar ook ernstige ziektes zijn onderwerpen waarvan je vaak maar moeilijk weet hoe eraan te beginnen. Of wat jouw impact kan zijn, als je al weet waar en hoe je je steentje bij kunt dragen. Je zou hier een heel leven aan kunnen wijden en dan nog steeds tekortschieten. Dus is het makkelijker om het dan maar helemaal te laten. Maar het goede doen, hoeft geen dagtaak te zijn. Veel goede doelen hebben juist al veel aan een paar uur van jouw tijd, jouw ideeën of jouw netwerk. Dus de vraag is eerder: ‘hoeveel tijd of welke hulpbronnen kun jij inzetten?’.
Ik merk vaak dat CEO’s of zakelijke leiders terughoudend zijn om zich in te zetten voor goede doelen, omdat ze bang zijn dat het gezien wordt als een manier om jezelf als betrokken te profileren en er vervolgens zakelijk beter van te worden: het zogenaamde charity washing. Maar als je je vanuit je hart, vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie of vanuit oprechte behulpzaamheid ergens voor inzet, kan nooit iemand daaraan twijfelen. Net zoals niemand ooit twijfelde aan mijn inzet voor Stichting Hartekind. En ja: tijdens je werk voor een goed doel kom je nieuwe mensen tegen die nieuwe kansen vertegenwoordigen. Maar zolang het goede doel er beter van wordt, hoef jij je daarvoor niet te verantwoorden. Dus stel je jezelf eens oprecht de vraag ‘voor wie doe ik dit?’.
Toen ik aan de slag wilde gaan voor Stichting Hartekind, besefte ik me dat ik daar ook andere mensen bij nodig had. Hun vraagstuk ging ook over subsidies, marketing en communicatie en projectmanagement. Daarom ben ik rond gaan vragen in mijn netwerk en heb ik een avond georganiseerd waarbij ik mensen vroeg om één à twee andere mensen met deze skills mee nemen. Dit kernteam ging mij helpen. Denk dus niet dat je het alleen hoeft te doen. Vraag je eens af: ‘wie in mijn netwerk heeft de vaardigheden die nodig zijn om dit goede doel te helpen?’
Goede doelen helpen kan op vele verschillende manieren. Tot nu toe hebben we het vooral over tijd en inzet van vaardigheden gehad. Maar als bedrijf kun je veel meer doen. Een paar voorbeelden:
Zet jouw product of dienst in voor het goede doel. Bij DOOR zijn we goed in het faciliteren van netwerken en community building. Dat zijn zaken waar veel goede doelen erg bij gebaat zijn.
Het teamuitje, de kerstborrel, het relatie-evenement. Allemaal evenementen die ieder jaar voorbijkomen. Maar deze hoeven niet te draaien om de borrel of het diner. Tijdens ons laatste kerstdiner nodigden we de plaatselijke daklozenopvang uit. We aten samen en vierden samen. Ook gebruikten we de gezamenlijke kracht van onze relaties tijdens ons relatie-evenement om voor Make-a-Wish kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Of ga eens tijdens een teamuitje vrijwilligerswerk doen bij een Ronald McDonald-huis.
Maak het een onderdeel van je teamcultuur. Door het bijvoorbeeld op de teamagenda te zetten, maak je ‘het goede doen’ een terugkomend onderdeel van je teambijeenkomst. Maak het ook bespreekbaar tijdens jaargesprekken. Zo hoef je het niet allemaal alleen te verzinnen en geef je je teamleden de mogelijkheid om zingeving toe te voegen aan hun dagelijkse werkzaamheden.
Stel jezelf dus de vraag: ‘hoe kan ik het goede doen integreren in het alledaagse werk?’
Het allerbelangrijkste is dat je het doet. En dat zeg ik, omdat ik vind dat door mijn werk voor goede doelen als Stichting Hartekind mijn leven er mooier, zinvoller en interessanter op is geworden. Er is niets mooiers dan iets voor iemand anders te kunnen betekenen. En ik gun iedereen dat mee te mogen maken. Daarnaast ontmoette ik ook veel mensen die ik normaal gesproken niet tegen zou zijn gekomen. Mensen van buiten mijn bubbel. Stuk voor stuk bijzondere contacten, die vaak voorbij het zakelijke gingen en vrienden werden. Met nieuwe inzichten en levensverhalen. Maar ik gun vooral al die goede doelen dat jij de vaardigheden, talenten en het netwerk van jezelf en jouw mensen voor hen gaat gebruiken. Die kunnen jou namelijk goed gebruiken!
Neem dan eens contact met me op via j.riphagen@doortraining.nl of 085 773 1004.