Blog

“Pijn zorgt ervoor dat je groeit”

Shorttracker Yara van Kerkhof heeft al veel tegenslagen doorstaan in haar sportcarrière. Dat vertelde zij tijdens het DOOR Management Event. Hoe gebruikt zij deze tegenslagen om te groeien?

Auteur: Rianne Nieuwenhuize

Datum: 10.12.2019

Altijd doorgezet

Yara werd geboren met een hartafwijking en overwon de nodige hobbels voordat zij in het Nederlandse team terechtkwam. Ze was klein en had op haar achtste maat 27. Haar vader zorgde ervoor dat er speciaal voor haar schaatsen werden ontworpen. Vanaf dat moment heeft ze altijd doorgezet op weg naar haar droom: schaatser worden. Op haar negentiende kwam ze in Heerenveen terecht om professioneel shorttracker te worden. Op het Management Event in Thialf gaf zij aan hoe zij haar eerste medaille won op 13 februari 2018 in Zuid-Korea.

In dit filmpje zie je hoe Yara omgaat met tegenslagen:

Pijn zorgt ervoor dat je groeit

De positieve instelling van shorttracker Yara heeft haar ver gebracht. “Ik ben niet in het perfecte lichaam geboren. Maar, het gaat er niet om wat je op je pad krijgt, maar hoe je ermee omgaat. Je kan niet alleen groeien; groeien doe je samen! Wij laten elkaar hier in Thialf ook groeien; we zijn open naar elkaar als er dingen niet goed gaan. Pijn zorgt er uiteindelijk voor dat je groeit.” Hoe bedoel je dit? “Op een gegeven moment had ik een rugblessure. En toen zag ik een quote staan met een pijl. Er stond bij dat als je een pijl verstuurt je die eerst naar achter moet trekken. Dat werd mijn motto. Tegenslag maakt sterk. Ik heb dit gewoon nodig om beter te worden. Als je dat zo bedenkt dan ga je er kracht uithalen. Dat heeft mij daarna altijd geholpen om het doel voor ogen te houden.”

Verdacht van dopinggebruik
Yara kreeg vlak voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea te horen dat ze werd verdacht van het gebruik van doping. Bij controles in december 2015 en maart 2016 waren afwijkende bloedwaarden geconstateerd. Van Kerkhof deed toch mee aan de Spelen en won een zilveren medaille op de 500 meter en brons met het Nederlandse team op de relay. De afwijkende bloedwaarden werden door medische experts verklaard door haar aangeboren hartprobleem waar ze op haar zevende aan is geopereerd. Die afwijking zorgt ervoor dat Yara’s bloed uitzonderlijk reageert op verblijf op grote hoogte en op lange vliegreizen.

Ik ben heel trots op mezelf dat ik er zo uit ben gekomen
Vorig jaar (2018) heb je een burn-out gehad na de aantijgingen van dopinggebruik. Dit heeft jou een zware tijd bezorgd. Wat heb je hiervan geleerd? “Ik had veel positiviteit nodig om het te doorstaan. Ik ben heel trots op mezelf dat ik er zo uit ben gekomen. Dat ik in deze tijd toch heb kunnen presteren en alles uit mezelf heb gehaald. Ondanks alle aantijgingen was het mijn beste seizoen ooit. Ik wilde in die tijd -ik was zo boos op wat ze mij aandeden- mensen niet de invloed op mij gunnen. Ik wilde juist laten zien dat ik goed kon schaatsen! Ik heb destijds iedere wedstrijd gereden met het idee dat het mijn laatste wedstrijd zou zijn. Het motiveerde mij juist om goede resultaten neer te zetten!”

Spiegel voorhouden
Wat was de invloed van bondscoach Jeroen Otter in die periode op jou? “Het seizoen erna was ik extra moe. Dat komt omdat ik zo hard geknokt had, maar dat had ik juist weggestopt. Jeroen zag dit. Hij wist van mijn strijd. Ik kon altijd bij hem terecht. Hij heeft mij in die periode duidelijk gemaakt dat ik niet in een hoekje moest gaan zitten en mezelf zielig moest vinden. Ik kon altijd nog schaatsen ondanks tegenslagen zei hij. Het was goed dat hij mij zo streng aansprak. Want ik vond mezelf wel heel zielig. Maar hij had gewoon gelijk. Hij was een soort psycholoog voor mij, die mij de spiegel voorhield. Daar moest ik in durven kijken. En dat moest ik echt zelf doen.” 

Op naar Peking
Hoe zie jij de reis naar de Olympische Spelen in 2022 (Peking)? Yara: “De Olympische Spelen lijken nog ver weg. Maar ergens komt het nu wel dichterbij.  Zilver en brons heb ik al; het zou mooi zijn als we daar goud kunnen halen! Dat wordt dan wel mijn laatste seizoen als shorttracker. Dan mag ik gaan werken aan mijn maatschappelijke carrière buiten het shorttrack.”   

De gouden tips van Yara voor ondernemers:

  • Obstakels zijn er altijd. Het is de vraag hoe je er mee omgaat
  • Houd jezelf een spiegel voor en durf hierin te kijken
  • Bedenk bij tegenslagen altijd dat het niet naarder wordt dan het al is!

Meer weten?
Wil jij meer lezen over Yara van Kerkhof? Bekijk haar persoonlijke pagina: https://www.yaravankerkhof.nl/