‘Ken jij jezelf?’ Een moeilijke vraag. Ook een vraag die niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden valt. Maar als jij jezelf niet kent, kun je dan wel goed functioneren als leidinggevende? In deze blog leg ik je uit waarom ik zelfkennis centraal stel in mijn coaching en hoe Transactionele Analyse jou helpt om een betere leider te worden.
Wie jij bent, heeft invloed op de manier waarop jij leidinggeeft en hoe jouw medewerkers op jou reageren. Of ze voor jou door het vuur gaan of niet. Dat begint uiteindelijk bij jouw leiderschapsstijl.
Jouw leiderschapsstijl is een reflectie van je persoonlijkheid, overtuigingen en drijfveren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je graag controle houdt, waardoor je overal van op de hoogte wilt zijn. Maar daarmee loop je het risico dat je het eigen initiatief en de creativiteit van je team beperkt.
Of je blijft vasthouden aan wat voor jou vertrouwd voelt, zonder te onderzoeken of dat echt het beste werkt voor jouw team of bedrijf. Dit kan leiden tot stagnatie en gemiste kansen. Daarom begint al mijn coaching bij radicale eerlijkheid: een diepgaande zelfreflectie die jou inzicht geeft in je eigen gedrag en communicatie.
Om te achterhalen wat jou drijft, maak ik gebruik van Transactionele Analyse (TA). Dit is een psychologische theorie die ervan uitgaat dat iedereen zich gedraagt volgens een onbewust script. Dit script wordt in de kindertijd gevormd en beïnvloedt hoe je denkt, voelt en handelt.
Bijvoorbeeld:
Een kind dat positieve aandacht krijgt door druk en aanwezig te zijn, leert dat dit een effectieve manier is om gehoord te worden.
Een kind dat beloond wordt voor rustig en gehoorzaam gedrag, leert dat conformeren de weg naar succes is.
Deze aangeleerde gedragingen neem je onbewust mee in je leiderschapsstijl. Ze beïnvloeden hoe jij naar medewerkers kijkt, wat je waardeert en welke mensen je geneigd bent voor te trekken.
Mijn taak als coach is om jou hiervan bewust te maken. Want pas als je je eigen scripts herkent, kun je ze doorbreken en effectiever leidinggeven.
Door radicale eerlijkheid achterhalen we jouw leiderschapsscript. Dit inzicht helpt je niet alleen om je eigen gedrag beter te begrijpen, maar ook om bewuster om te gaan met hoe je reageert op anderen.
Bijvoorbeeld:
Was jij vroeger iemand die aandacht kreeg door druk te doen? Dan herken je dat gedrag misschien sneller bij anderen en waardeer je het onbewust meer.
Maar is dat eerlijk? Of is het beter om ook aandacht te geven aan medewerkers die op een andere manier bijdragen?
De best functionerende teams bestaan uit mensen die zich hiervan bewust zijn en autonoom kunnen handelen. Zij laten zich niet langer beperken door oude overtuigingen, maar nemen bewuste en authentieke beslissingen. Dit leidt tot effectievere interacties, hogere sociale veiligheid op de werkvloer én effectiever leiderschap.
Dankzij mijn kennis van Transactionele Analyse kan ik jou helpen om de interacties met jouw medewerkers effectiever te maken, juist door die autonomie op te zoeken. En jou feedback te geven op het moment dat je gedrag vertoont wat die autonomie in de weg zit. Ik merk namelijk dat leidinggevenden zich vaak groot maken, onkwetsbaar, alwetend. Zij hebben immers het gevoel dat zij de kartrekkers zijn binnen het bedrijf. Maar dit leidt ook vaak tot een cultuur waarin naar hen wordt opgekeken en waarin er weinig ruimte is voor tegenspraak. Dan word je niet alleen omringd door ja-knikkers, maar komt vaak ook alle verantwoordelijkheid op jouw schouders terecht.
Dit lokt ook ondergeschikt gedrag uit bij je medewerkers. Zij zullen minder geneigd zijn om ideeën te pitchen, waardoor innovatie achterblijft en kansen niet benut worden. Als alle verantwoordelijkheid daarnaast bij jou blijft liggen, betekent dat ook dat jij overal voor aan de bal bent. Van de kleinste operationele instructies tot de strategische grote lijnen. Dat is verre van effectief, laat staan efficiënt, leiderschap.
Terwijl, als je in staat bent om in plaats van uit aangeleerde scripts uit kwetsbaarheid, twijfel en nieuwsgierigheid te reageren, je een veel betere leider wordt. Niet alleen haal je zo wat aapjes van je eigen schouder, maar laat je je medewerkers ook beter functioneren. Dat doe je door op zo’n manier met ze te communiceren dat je met ze kunnen levellen. Zonder arrogantie of hiërarchie, maar vanuit een positie waarin je open staat voor feedback. Of zelfs een (constructief) conflict, zonder dat je het gevoel hebt dat je positie daardoor wordt ondergraven. In mijn ervaring zijn dat namelijk de leiders die medewerkers met het meeste plezier volgen.
De kern van mijn werk als coach is om jou die autonomie te laten bereiken. Want als jij dat kunt, dan kun je dat ook doorgeven aan je medewerkers. Dat betekent dat ik je laat zien waarom je bepaald gedrag vertoont, maar vooral ook dat je de keuze hebt om dat gedrag níet te vertonen. Je kunt dus kiezen om niet meer afhankelijk te zijn van aangeleerde scripts, maar kunt je gedrag aanpassen aan wat een situatie nodig heeft. Tegelijkertijd leer ik je de scripts van anderen te herkennen, zodat je die mee kunt nemen in jouw communicatie richting die persoon.
Dit bewustzijn is een essentieel onderdeel van leiderschap. Het stelt je in staat om proactief te handelen, je eigen koers te bepalen. Tegelijkertijd doe je dat vanuit jouw eigen waarden en op een authentieke manier, volledig vanuit jezelf dus. En dat is hoe ik je wil helpen.
Durf jij radicaal eerlijk te zijn en daarmee een betere leidinggevende worden?
Neem dan contact met me op via l.deharder@doortraining.nl of bel me op 06 22 43 34 89.