Leren van topsport
Topsport is in veel gevallen een heerlijke metafoor voor organisaties die willen vernieuwen, veranderen of verbeteren. De succesfactoren om de hoogste trede van het ereschavot te betreden, zijn vastgelegd door Charles van Commenée, hoofdcoach atletiek van de Nederlandse Atletiekunie en voormalig hoofdcoach van de Engelse atletiekbond.
Hij beschrijft waaraan je een ‘High Performance Culture’ kunt herkennen en hoe je deze daadwerkelijk kunt creëren. Hij reikt je de belangrijkste bouwstenen aan voor die prestatiecultuur en helpt je op weg naar eigen structureel succes. Hierdoor kun je deze crisis doorstaan.
Streef er altijd naar de beste te zijn. Meedoen, plezier hebben, de finale bereiken, innoveren of anderen tevreden houden: het mag nooit de eerste prioriteit zijn. Goed zijn is vaak de grootste belemmering voor uitmuntend worden. Tevredenheid ligt op de loer. Je ogen zijn altijd gericht op het doel!
- Leg de verwachtingen zo hoog mogelijk
Verwachtingen kunnen niet hoog genoeg zijn en 100% commitment is een must. Want, als jij niet elke dag alles geeft, doet iemand anders het wel en word je voorbijgestreefd. Er wordt wel eens gemakkelijk gesproken over 100% commitment. Velen verwarren commitment met betrokkenheid. Zo zijn voor topsporters de Olympische Spelen niet eens in de vier jaar maar elke dag! Ook nu ze een jaar zijn opgeschoven. Niemand springt hoger als de lat lager wordt gelegd.
- Ga de confrontaties niet uit de weg
Confrontaties zijn onvermijdelijk in een prestatiecultuur. Juist omdat eisen en verwachtingen continu torenhoog zijn en niet iedereen daaraan altijd voldoet. Dat geeft frictie. Confrontaties zijn niet alleen onvermijdelijk, ze maken ook veel duidelijk: wie zijn de kanshebbers en wie degenen die doen alsof?
- Neem verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid is in een prestatiecultuur duidelijk geregeld. Iedereen is eigenaar van zijn eigen acties en resultaten en legt daarover verantwoording af. Er zitten consequenties vast aan succes en falen.
Je hebt pas kans op verbetering vanaf het moment dat je stopt te wijzen naar anderen of een zondebok te vinden voor je eigen fouten. Bovendien is niemand geïnteresseerd in excuses. Ze werken niet alleen vertragend, ze zijn ook zinloos.
- Zonder mentale weerbaarheid, geen prestaties
‘We smile in the face of difficulty', zei een Olympisch medaillewinnaar De weg naar succes is bezaaid met vele obstakels. Opgeven of ontwijken is dan geen optie, het aangaan van de uitdaging wel. Je weerbaar opstellen is elke keer opnieuw een beslissing die je neemt. Niemand wordt weerbaar geboren. Mentale weerbaarheid is een vereiste om te kunnen omgaan met druk en de eisen die worden gesteld in een prestatiecultuur.
Barack Obama’s ‘Yes, we can!’ zegt eigenlijk alles. Als de leider niet gelooft in het behalen van de doelstelling, zullen de troepen dat zeker niet doen. Als leider zet je altijd de toon bij het creëren van een ‘Winning Spirit’. Optimisme is daarbij een morele verplichting zoals de filosoof Karl Popper begin vorige eeuw al aangaf.
- Accepteer dat het niet altijd leuk is
Het is zelden comfortabel: elke dag 100% moeten leveren, continu beoordeeld worden, eeuwig in competitie zijn en altijd maar druk ervaren terwijl er geen schuilplaats is. Dat moet je accepteren en je moet er ook geschikt voor zijn. Als iemand zich daarin niet thuis voelt, kan hij beter bij de plantsoenendienst of in een bibliotheek gaan werken. Weet waaraan je begint als je kiest voor een ‘High Performance Culture’.